<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=157412" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нова техноло...

Тежък удар за Тръмп. Публикуваха данъчните му декларации

31 Декември 2022
0 235

Тежък удар за Тръмп. Публикуваха данъчните му декларации

Доналд Тръмп е плащал само по 750 долара годишен данък през 2016 и 2017. По време на мандата си Тръмп е имал и банкова сметка в Китай. Какви ще са последствията от публикуването на данъчните му декларации? Отговорите дава публикация на Deutsche Welle.

Юридическата битка продължи години. В петък най-после Финансовата комисия в Конгреса на САЩ публикува данъчните декларации на бившия президент Доналд Тръмп за периода 2015-2020 година. Комисията, която се ръководи основно от представители на Демократическата партия установи, че в определени години републиканският лидер не е плащал никакви или е плащал минимални данъци – въпреки непрестанните си хвалби, че е приказно богат.

Тежък удар за Тръмп. Публикуваха данъчните му декларации

Конгресът ще получи достъп до данъчните декларации на Тръмп

Комисията получи зелена светлина след решение на Върховния съд на САЩ. Публикувани бяха хиляди страници документи, като някои пасажи и имена са скрити заради деликатния им характер.

Решението да се публикуват данъчните му декларации нанася на Доналд Тръмп тежък удар, и то тъкмо в периода когато той се готви отново да се кандидатира за президент от Републиканската партия. Бившият президент беше раздразнен и заяви следното: “Тези данъчни декларации съдържат относително малко информация, а и не всеки може да разбере тези информации, защото те са изключително комплексни. Поведението на радикалните демократи е позор за Конгреса.”

750 долара през 2017, а през 2020 – никакви данъци

От публикуваните документи става ясно, че през 2016 година, когато беше избран за президент на САЩ, и през следващата 2017 година Тръмп е платил едва по 750 долара данък общ доход (ДОД) на федерално равнище и е вписал в декларациите си големи загуби. През следващата 2018 той декларира печалби в размер на много милиони плаща близо 1 милиона долара ДОД. През 2019 президентът внася в хазната 133 000 долара данъци, а през последната година от мандата си, 2020, не плаща никакъв данък.

За първите две години от президентството си Тръмп първоначално твърдеше, че е платил милиони данъци. Сега обаче се оказва, че скромната сума възлиза на 750 долара на година. Оказва се още, че в този преиод президентът на САЩ е имал банкови сметки в Китай и във Великобритания. От декларациите личи също така, че Тръмп е подавал молби платените от него данъци върху различни бизнеси в чужбина да му се приспадат в САЩ.

Според Финансовата комисия “бившият президент е организирал по комплексен начин личните си и деловите си финанси, следвайки агресивни данъчни стратегии, и десетилетия наред е провеждал стратегия на избягване на плащане на данъци.” Освен това комисията твърди, че по време на мандата си Тръмп не е бил проверяван както трябва от данъчните власти.

Тежък удар за Тръмп. Публикуваха данъчните му декларации

Доналд Тръмп отново ще се кандидатира за президент (видео)

Данъчните декларации не са единственият проблем на Тръмп

В разрез с традицията, Тръмп не публикува данъчните си декларации. Нито като кандидат за президент, нито след настаняването си в Белия дом. Още тогава неговите критици предположиха, че той крие нещо. Подозренията се задълбочиха с течение на времето. А Тръмп използва всички възможни юридически средства, за да спре публикуването на декларациите. Докато още беше на власт, Финансовото министерство в неговата администрация отказваше да предостави данъчните декларации на Тръмп на комисията в Конгреса. При демократа Джо Байдън министерството вдигна ембаргото, но Тръмп продължи да обжалва пред различни съдебни инстанции. Всичко в крайна сметка завърши пред Върховния съд на САЩ.

Съдът взе своето решение през ноември. Това означава, че Финансовата комисия в Конгреса се добра до докуменнтите в последния момент. На междинните избори републиканците спечелиха мнозинство в Конгреса, което застъпва идната седмица. Със сигурност щеше да блокира публикуването на данъчните декларации на Тръмп.

Но данъчните декларации далеч не са единственият проблем на Доналд Тръмп. Срещу него в момента се води следствие заради нападението, което негови привърженици извъшиха над Капитолия на 6 януари 2021 година. А също и за това, че бившият президент е напуснал Белия дом, взимайки със себе си с куп строго секретни документи. Те не е трябвало да бъдат изнасяни в частния му дом.

Тежък удар за Тръмп. Публикуваха данъчните му декларации

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции