<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144301" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: IPhone 14 не успя ...

Тежкият живот на индийките, които правят айфони

13 Септември 2022
0 476

Лоша храна, мизерни общежития, дълъг път до работното място: жените, заети в производството на айфони в Индия, се оплакват от тежки трудови условия. А Apple измества все повече от продукцията си в милиардната страна, пише Дойче веле.

“Полицията да изчезва!”, крещят хиляди жени във видеоклип, направен в средата на декември 2021. Жените са работнички в доставчика на Apple – Foxconn. Тогава те блокират магистрала в щата Тамил Наду – в най-важната индустриална зона в Индия. Трафикът спира за часове, а на работничките най-сетне им се обръща внимание – от местните политици, но и от Apple.

IPhone 14 не успя да впечатли дори 24-годишната дъщеря на Стив Джобс

Протестите от декември си имаха основателна причина: над 250 жени, заети в производството на айфони, внезапно получават симптоми на стомашен вирус, а някои от тях се налага дори да бъдат откарани в болница. “Никой не ни казваше какво ни се случва”, разказва днес Аби, една от засегнатите. “Когато попитахме, ни обясниха, че сигурно е хранително натравяне.”

Тежкият живот на индийките, които правят айфони
iStock
Лоши условия на живот

Аби пристига за интервюто с още няколко колежки, всички млади жени – около 20-годишни. Повечето държат смартфон в ръцете си, но не айфон. Аби разказва за лошите условия в студентските общежития, в които живеели преди. Преди инцидента всички били принудени да спят на земята, разказва момичето. “Сега ни дадоха легла, чаршафи, възглавници. Това е по-добре.”

Спалните помещения обаче все още са препълнени – по десет жени в стая на двуетажни легла. Сега поне имат течаща вода. Преди им се е налагало да си набавят вода от кладенец пред къщата.

“Храната още е много лоша”, оплаква се Аби. Затова и работничките често просто отказват да ядат и отиват на работа, без да са се хранили. “Ако нямаме нормална храна, как се очаква да работим?”

Жените не са запознати с правата си

Доставчикът на Apple в Индия Foxconn се смята за най-големия производител на електроника в света. Повече от 5000 жени работят там и сглобяват айфони от моделите 12 и 13. Скоро ще се наложи да започнат и с Айфон 14.

Повечето работнички са млади момичета от селски райони, наети през посредници. Често те са първите в семейството си, които изобщо си намират работа. Затова и не са наясно с това какви са правата им. Работят по осем часа на ден, на три смени, шест дни в седмицата, казва Аби на развален английски.

Тежкият живот на индийките, които правят айфони
iStock

Жените получават минималната заплата в Индия – около 170 евро на месец, от които се удържат и пари за осигуровки и транспорт. След протестите от декември, заплатите им леко се увеличават.

Огромни разстояния до работното място

Според местен синдикат Foxconn настанява работничките в общежития на 60 километра от фабриката и ги охранява. Аби потвърждава, че е така. Това означава, че много от работничките пътуват по два часа до работното си място и рядко успяват да се наспят. “Би било по-лесно, ако общежитията бяха по-близо”, казва Аби.

За това настояват и от синдиката. Канан Сундараян, заместник-председател на синдиката, обвинява огромната технологична компания в принудителен труд и експлоатация на работници. По думите му, правителството и местните власти се задействат едва след протести.

Вижте най-забавните миймове, осмиващи камерата на новия iPhone 11 (видео и снимки)

Сундараян обвинява правителството на Моди. “С цялата тази инициатива “Произведено в Индия”, която предоставя възможност за намалени данъци, привличаме компании от целия свят. Чуждестранните инвестиции са добре дошли, но много често тези компании не се съобразяват с трудовия кодекс на Индия. И властите си затварят очите.”

Според Панкаж Мохиндроо, председател на Асоциацията на телекомуникациите в Индия, местните власти в щата Тамил Наду са реагирали бързо след протестите и са подобрили ситуацията за жените, заети в производството на айфони. Важно е да се обръща внимание на нуждите на работещите в тази индустрия, смята той. “Имаме нужда от все повече от тях, особено в производството на електроника.”

За Индия е от изключително значение това, че компания като Apple мести производството си в страната – особено що се отнася до конкуренцията с Китай. За Мохиндроо това е дори “привилегия”.

Тежкият живот на индийките, които правят айфони
iStock
Пазар с потенциал

Телефоните на американската компания може и да се произвеждат в Индия, но те се изнасят в други страни. 850 милиона индийци притежават смартфон, но едва три процента от тях използват айфон. Но продажбите в Индия скоро може да скочат.

Аби и колежките ѝ настояват да се отнасят към тях и към работата им с уважение. Най-важно е здравето им. “Можем да работим, само ако се чувстваме добре”, казват те и споделят, че една от колежките им припада поне веднъж всеки месец. Ако храната и условията на живот са добри, то “останалото ще се подреди”, казват те. 

Тежкият живот на индийките, които правят айфони

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции