Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
TikTok срещу YouTube на най-голямата конференция за видео съдържание в света
TikTok срещу YouTube на най-голямата конференция за видео съдържание в света
По света
07-22-19
добавено
1579
прегледа

Откакто стартира през 2009 г., VidCon привлича най-известните създатели на онлайн съдържание в YouTube.

 

Тази година обаче, YouTube-рите седнаха на задната седалка - зад новите създатели от TikTok.

 

Конференциите много приличат на живота в гимназията - всеки иска да бъде поканен на най-добрите партита с най-готините хора и тази година тези "партита" принадлежат на TikTok.

 

Тазгодишната VidCon се проведе в боулинг зала в мазето на открит мол, където тълпите стигаха чак до тротоара.

 

Една голяма причина, поради която TikToker-ите се очертаха като основната атракция по време на събитието е, че те всъщност бяха част от публиката.

 

Създателите от YouTube от своя страна, бяха като кралски особи - те можеха да се видят на масивните плакати, висящи от сградата, и се разхождаха наоколо с охрана, преминавайки през тайните входове, за да стигнат до техните места.

 

 

Да, най-големите звезди на YouTube все още бяха основната атракция на конференцията, но тяхната недостъпност, възникнала от тяхната известност, всъщност отчужди дори най-големите им фенове.

 

„Може ли TikTok да свали YouTube като кралят на онлайн пространството?“, изглежда беше въпросът, който всички си задаваха.

 

TikTok беше тема на разговор на почти всички, включително официалното ръководство на YouTube. Огромна част от хората се обединиха около панелите, ориентирани към TikTok, много от които бяха относно това как да създавате "вайръл" съдържание.

 

 

TikTok не е първото приложение, което събира нови творчески колективи от установени платформи. Vine също го направи между 2012 и 2017 година, когато хората се стремяха към видео приложението с 6-секундни видеоклипове, но колкото повече се развиваше приложението, толкова по-гласовити бяха и неговите потребители, които искаха да получат заплащане.

 

Платформи като Vine и TikTok могат да помогнат за създаването на нови знаменитости за изключително кратко време, но те все още се основават на забавление, без да поддържат създатели, които искат да превърнат труда си в устойчив начин за печелене на пари. В този аспект, YouTube винаги е можела да се открои.

 

Vine може да е най-големият жокер за това накъде са се насочили TikToker-ите.

 

Приложението се фокусираше върху шестсекундни видеоклипове, насърчаваше абстрактните миймове, странния хумор и бързо стана популярно сред тийнейджърите.

 

Фактът, че всичкио, което трябваше на един потребител, бе един смартфон, а не скъпо оборудване и камери, беше допълнителен бонус.

 

"Viners", както бяха известни тогава, набираха популярност и изглеждаха сякаш са готови да завладеят света. Изведнъж обаче всичко утихна.

 

Vine, която бе зкупена от Twitter през 2012 г. за 30 милиона долара, не успя да се справи с конкурентите, а Twitter я спря през 2017 година.

 

След като приложението бе спряно, а в някои случаи и преди това, някои от най-популярните му личности използваха славата си и се преместиха в YouTube на пълно работно време.

 

Джейк и Логан Пол например, се превърнаха от любимите звезди на тийнейджърите до по-известните личности в YouTube, като там техните кариери и потенциал за печалба процъфтяха.

 

Възможностите за приходи от YouTube далеч не са съвършени, но досега никоя друга платформа не е можела да се конкурира с това, което предлага.

 

Най-важните от тях е приходите от реклама, които позволяват на създателите да печелят пари от всеки качен видеоклип. Никоя друга видео платформа не е създала подобен механизъм за приходи освен Google и това все още прави YouTube кралят на онлайн пространството.

 

Създателите също така могат да правят договори за спонсорство и все по-често да продават стоки, абонаменти и билети за най-различни събития на живо.

 

Това, което TikTok може прави за разлика от YouTube, е да дава шанс на новите създатели на "вайръл" онлайн съдържание. Откриваемостта в "TikTok" е по-добра отколкото YouTube, защото има много по-малко конкуренция. Създателите дори използват TikTok като място за привличане на феновете си към YouTube, където също имат канали.

 

VidCon напомня, че за да бъдеш известен на една нова платформа и да имаш шанса да се смесиш и срещнеш с феновете, е от решаващо значение за достигане на следващото ниво на успех.

 

Признанието обаче, че това е лукс, който се предоставя на TikToker-ите, защото не са включени към "отличителните" създатели на YouTube, е също толкова необходимо, но за щастие, тази година TikToker-ите видяха възможността и я грабнаха с две ръце.

 

Един фен дори сподели пред "The Atlantic", че YouTuber-ите „имат прекалено много самочувствие до момента, в който смятат, че са прекалено добри, за да бъдат около фенове си”.

 

Какво обаче ще се случи, когато любимите звезди от "TikTok" започнат да се местят в YouTube само след няколко години?

 

Да, TikTok определено може би изживява краткосрочен бум на популярност, подобно на неговите различни предшественици, но забележителното му въздействие върху индустрията и младите фенове е знак, че YouTube вероятно ще претърпи значителна културна промяна, когато новите звезди започнат да търсят приходи.

 

YouTube успя да остане релевантен, като успя да предложи платформа за създаване и споделяне на онлайн съдържание, като едновременно заплаща труда на създателите.

 

Факт е обаче, че работата с TikToker-ите, тъй като те неизбежно се насочат към него, определено ще вдъхне капка свежест в YouTube.

 

Източник: The Verge