<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149271" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ГЕРБ и служеб...

Тол системата е засекретена като част от националната сигурност

01 Ноември 2022
0 781

Тол системата е засекретена като част от националната сигурност. Това реши служебният кабинет на Румен Радев. Нищо че това крие опасност тази дейност да стане още по-непрозрачна. Това става ясно от проект за постановление на Министерски съвет.

В проекта се предлага Национално тол управление (НТУ), от структурата на Агенция “Пътна инфраструктура”, да бъде определено за обект със стратегическо значение. Това ще стане чрез включването му в “Списък на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност”. 

Как стана така, че българската тол система е единствената, която работи на загуба?,

Дадоха тол системата на прокуратурата

Списъкът е приложение към правителствено постановление от 2009 г.

В него постоянно се добавят нови структури, включително и части от ГКПП “Капитан Андреево”.

Вкарването на структури и дейности в списъка се осъществява основно през ДАНС. Такъв е и случаят с тол системата. Включването в списъка води до сериозно засекретяване. Като се започне от подбора на хора, който ще става от МВР и службите, през очертаването на тайни зони, та чак до това, че каквото и да е обществено любопитство около дейност или харчове може да бъде парирано с аргумент “национална сигурност”.

Десетки изрядни шофьори са получили глоби заради новата тол система

“От страна на НТУ са предприети действия за повишаване надеждността и сигурността на Електронната система за събиране на пътни такси, с цел подобряване на физическата защита и повишаване степента на информационна сигурност и контрола на достъп до зоните, в които се изпълняват стратегически дейности, но въпреки това е необходимо да бъдат извършено допълнение на Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 г.”, пишат в аргументите си авторите на промяната.

Те смятат, че така ще се обезпечи основната задача на НТУ – “осигуряване на надеждно и безпроблемно функциониране на Електронната система за събиране на пътни такси, а оттам и предоставяне на качествена услуга за събиране на пътни такси на ползвателите на платените участъци от републиканската пътна мрежа”. Авторите смятат, че това би съдействало за утвърждаването на НТУ като институция, която да отговаря на всички национални и европейски критерии.

Свързан с ГЕРБ оглави тол системата

Тол системата е засекретена като част от националната сигурност
Авторите дори твърдят, че ако НТУ не е вкарано в списъка, това би имало отрицателни икономически въздействия.

Невключването би довело до “потенциален риск от възникване на проблеми с нормалното функциониране на Електронната система”, което пък “би довело до намаляване на постъпленията от пътни такси, съответно на финансовия ресурс, който ще се вложи за рехабилитация и поддържане на републиканската пътна мрежа”. Всичко това ще да доведе до негативно въздействие на икономиката на страната.

Дадоха тол системата на прокуратурата

Съществувала и възможността за евентуално изтичане или кражба на лични данни – още един мотив.

Тол системата е засекретена като част от националната сигурност

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции