<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113560" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Експерт обяс...

Топлиш 2 стаи, плащаш 300 лв. на месец с новите по-високи цени на газа (видео)

02 Януари 2022
0 1303

Топлиш 2 стаи, плащаш 300 лв. на месец с новите по-високи цени на газа. Това показват сметките с вдигнатите цени на синьото гориво.

Роботизиран тир измина 130 километра без шофьор (видео)

Топлиш 2 стаи, плащаш 300 лв. на месец с новите по-високи цени на газа (видео)

КЕВР вдигна с 30% в цената на газа, която вече е 133,41 лв./MWh.

Габриел Галчев отоплява апартамента си на газ от години. За да стопли 2 стаи, плаща средно по 200 лв. на месец. Сега пресмята:

“След увеличението може ще би дойде около 300. Ще трябва да се замислям дали да отоплявам и двете стаи и дали да ги отоплявам постоянно, защото да: наистина е топло, но парите ме притесняват.”

Според енергийния експерт Васил Начев поскъпването на газа в България е очаквано.

“Няма как да бъде избегнато или предотвратено едно такова увеличение.  Наистина няма полезен ход, посока да не се случи”, категоричен бе Начев.

Като алтернатива за по-евтино синьо гориво експертите посочват азерския газ, който и към момента се доставя за България, но само 1/4 от уговорените количества.  

В позицията си днес основният доставчик на страната ни “Булгаргаз” обясни, че дори и да получаваме пълния обем газ от Азербайджан, поскъпване пак щяло да има.

Въпреки това поевтиняване не е изключено, но не и в близко бъдеще.

“Силно се надявам, че ще бъде последното увеличение, тъй като трендовете на пазара са такива, че се върви в посока към намаление на цената на природния газ”, смята Начев.

А дотогава от КЕВР са категорични, че трябва да има утвърден механизъм за компенсиране на Топлофикациите, тъй като по-високата на цената на основното гориво, което използват, може да попречи на нормалната им работа още преди края на зимата.

Източник: BgOnAir

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции