<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134075" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И Кирил Симео...

Тоталитаризъм от руски тип: ако избирателят повярва на “Възраждане“ и сие

17 Юни 2022
1 4678

България може да се превърне в авторитарна, нелиберална демокрация, ако излязат сметките на вече загряващите за влизане във властта десни популисти. Тяхната цел е тоталитаризъм от руски тип, пише Дойче Веле.

Те напират за власт! Някои от тях са опозиция в парламента, някои до вчера бяха сред управляващите. Трети минаха през министерски и премиерски позиции и загряват с пропаганда и дезинформация с любезната подкрепа на медии в очакване на предсрочните избори, за да вземат властта. Общото между тях е популизмът и споделянето на едни и същи оръжия и инструменти. Които те наричат “ценности”. Но които са добре познати характеристики и похвати на въздигналата се в Европа и САЩ преди 5 години и вече позалязла там вълна от десен популизъм. Тъй като в България 12 години управляваше популистът Бойко Борисов е редно да ги разграничим от него и от лидера на БСП Корнелия Нинова, която се чувства длъжна да яхне всяка пропагандна вълна. Затова в този текст ще наричаме тези партии ултра популисти.

Временният шеф на парламента отказа вот на недоверие в неделя

Тоталитаризъм от руски тип: ако избирателят повярва на “Възраждане“ и сие
Обединени от обща реторика и инструменти

Те уж са в конкуренция, но се борят за едно и също. То сякаш е извадено от учебник по популизъм. Основните мишени на новите десни популисти в Западна Европа са парламентарната демокрация и човешките права. Това беше предупредил още преди 6 години професорът по право и представител на Гърция във Венецианската комисия Никос Аливизатос. 

Депутати стигнаха до саморазправа в парламента (видео)

Атаките срещу парламентарното управление обикновено започват под формата на остра критика срещу “елитите. Това са банкери, богаташи и брюкселските бюрократи. Но стрели се изпращат и към политическия елит – депутати, министри и партийни лидери, казва Аливизатос. Въпреки че от лекцията му са минали години, все едно той описва днешната реторика на “Възраждане”, “Има такъв народ” и отчасти тази на партията на Стефан Янев. Съществена роля и социалните мрежи . Те са мястото, избрано от популистите за тяхна трибуна (вижте например шоумена Слави Трифонов и обичащия да прави списъци на враговете си Костадин Костадинов).

Референдумът като бягство от отговорност

ДПС вече заплашва и зам.-шефовете на парламента

Друго общото между десните популисти по света преди 6 години и родните партии, напиращи към властта, е превъзнасянето на референдума като израз на народната воля и в ущърб на парламента и стандартния законодателен процес. Конгресът на “Възраждане” вече реши, че българите щели да бъдат питани за: членството ни в ЕС, членството ни в НАТО, въвеждане на еврото и всичко, което решат, че е важно. Партията на Янев също се обявява за референдум за еврото. А партията на шоумена Слави Трифонов беше зачената с организацията на един референдум. В наши дни въпросите, на които може да се даде отговор с “да” или “не”, са много малко. А бягството от дебат по същество в парламента и прехвърлянето на отговорността върху “суверена” е удобно бягство от отговорност. Или както каза преди години Слави Трифонов: “Ако народът каже, че всички трябва да ходим със зелени гащи, ще ходим”.

Тоталитаризъм от руски тип: ако избирателят повярва на “Възраждане“ и сие

Някои откровени глупости от последните години, намерили обаче благоприятна почва в българското общество – да споменем само някаква уж кражба на деца, някакво уж насилствено въвеждане на трети пол, или пък ваксините, с които ни чипирали – показват ясно колко лесно може да бъде манипулирано общественото мнение. Включително, или може би най-вече заради това, този иначе много демократичен инструмент, какъвто е референдумът, определено не е добра идея за България. 

Лъжат: референдуми за ЕС и НАТО не може да има

Малка подробност е, че според закона “…референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация”. А членството в НАТО, ЕС и еврото са точно такива въпроси. С други думи и трите партии лъжат и дезинформират. Или са тотално неграмотни, или го правят напълно умишлено и съзнателно. 

И Кирил Симеонов се отцепи от “Има такъв народ” (видео)

Другото общо сред трите (не само) споменати по-горе партии е, че те яхат пропагандата, с която Русия облъчва света от 2014 година. И която с началото на войната в Украйна избухна с нова сила. Да припомним казаното от доцент Милена Якимова пред ДВ, че пропагандните публикации в сайтове и вестници от средно 39 на ден преди това, след 24 февруари са се увеличи стократно – на 397 дневно. Сега да си представим, че към опорките в медиите и цунамито в социалните мрежи се добавят и тези на партиите в предизборна кампания. Направо ще бъдем удавени в пропаганда, която няма как да не повлияе на общественото мнение. Да не забравяме силата на “Възраждане” в социалните мрежи, както и това, че Слави си има телевизия. 

Тоталитаризъм от руски тип: ако избирателят повярва на “Възраждане“ и сие

Протестиращи освиркваха депутати от „Възраждане“ (видео)

Що е то авторитарна, нелиберална демокрация?

Те обичат да повтарят, че българинът е беден, което е много спорно, ако погледнем общата картина в света.  Те са срещу НАТО, ЕС и еврото, срещу чуждите НПО, “кукловодите” и брюкселските чиновници, срещу “джендърите”. Както и “патриоти”, говорещи от името на народа, бяха и Covid скептици, срещу ваксините и т.н. Ако избирателите им, които популистите обичат да ласкаят като единствените мислещи, наистина мислят, сигурно биха открили че трите партии говорят със същите наративи, опорки и с много специфичен идиолект и речник. Същият, който използва и руската пропаганда не само в България. 

Началникът на кабинета: Полицията защити Тошко Йорданов (видео)

Ако в следващия парламент влезе една или повече от тези популистки партии, влиянието им ще бъде огромно. Всички те се целят в едно и също. Тоталитаризъм от руски тип. Можем да го определим още като авторитарна или нелиберална демокрация. Уж ще има демокрация, защото ще се провеждат избори, но волята на народа ще е подправена, медиите – заглушени, човешките права – незащитени. А съдебната власт ще е напълно овладяна. 

България – една малка Русия

Така България ще стане нещо като малка Русия. В голямата Русия също всичко започна с говорене срещу Запада. НПО-тата бяха накарани да се регистрират като “чужди агенти”, последваха журналистите и правозащитниците. А изборите и съдебната система бяха напълно овладяни.

Да обезглавиш парламента: историята се повтаря три пъти

Тоталитаризъм от руски тип: ако избирателят повярва на “Възраждане“ и сие

Като прибавим референдума от преди 2 години, на който 70% от руснаците гласуваха за промените в Конституцията, циментирали Путин на “трона” му в Кремъл до 2036 година. Както и любовта на родните “патриоти” към референдумите, бъдещето на България хич не е розово. И всичко това съчетано с енергийната зависимост от Русия, за която индиректно реват и трите формации, бъдещето на България е на “Задунайска губерния” в ЕС – за да има Путин още един инструмент за влияние в Общността. Другият е Виктор Орбан.

Божанков: Сега се решава съдбата не на това НС, а на следващите десетилетия на България (видео)

Можем само да се надяваме, че интересите на местните играчи, борещи се – да си го кажем направо – за публичния ресурс, за нашите пари, в един момент ще се разминат с тези на Путин. Който иска да възстанови СССР или руската империя и да дръпне в орбитата си бившите сателити като България.  

Другият вариант е българският избирател да прозре, че ултра популистите, партиите на лесните решения, го лъжат.

Тоталитаризъм от руски тип: ако избирателят повярва на “Възраждане“ и сие

Източник: Дойче Веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Голо бърдо

    20 Юни 2022

    Има много неточности в написаното на сайта, една от които е коментара на Дарт Вейдър. Другите се виждат и не тези партии дезинформират, а това го правите вие медиите. Всеки има право на мнение и ако намери симпатизанти и поддръжници, може да го изкаже след като го изберат за депутат. Но също така е важно и да се вижда какво прави той за своите избиратели. Какво направи Бойко - нищо, какво направи Станишев -нищо, какво направи СДС -нищо, какво прави продължаваме промяната -нищо, всички гореспоменати само крадат от националните богатства и предават народа. Време е вече за нещо друго, време е за Възраждане - пък ще видим какво ще направят те, ако не стават се сменят и така до края на съществуването!

Покажи всички Скрий

Реакции