<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147333" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Започнаха ар�...

Товарът на камиона-бомба е минал през Русе, обявиха службите в Москва

12 Октомври 2022
0 133

Товарът на камиона-бомба е минал през Русе, обявиха службите в Москва. Това твърди неприключило разследване по взривения Кримски мост в събота сутрин. В изявление на Федералната служба по безопасност се кава:

“ФСБ съвместно със Следствения комитет на Руската федерация установиха, че организатор на терористичната атака на Кримския мост е главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, неговият ръководител Кирил Буданов, служители и агенти. Взривното устройство е било замаскирано на рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона и е изпратено от пристанище Одеса за българския Русе в началото на август. В транспортирането на товара са участвали граждани на Украйна, Грузия и един гражданин на Армения”.

Започнаха арести за взрива на Кримския мост

Пътят на товара

В изявлението е цитиран конкретен договор на регистрирана в Русе фирма – Baltex Capital SA. Твърди се още, че “в рамките на наказателното дело за експлозията на Кримския мост са задържани петима граждани на Русия, трима граждани на Украйна и Армения, които са участвали в подготовката на престъплението.

Спецслужбите разкриха минавал ли е камионът-бомба през България

“Всички организатори и съучастници, включително чужди граждани, ще бъдат преследвани в съответствие с руското законодателство”, пише ФСБ.

Товарът на камиона-бомба е минал през Русе, обявиха службите в Москва
ФСБ, ул. “Люблянка, Москва, iStock

Заподозрени за сложната транспортна операция, преминала през пет държави в разстояние на два месеца, са изброени “граждани на Украйна – Цюркало Михаил Владимирович, роден през 1975 г., Ковач Денис Олегович, роден през 1979 г., Соломко Роман Иванович, 1971 г. р.н., граждани на Грузия Иносаридзе Сандро, брокер на име „Леван“ и гражданин на Армения Терчанян Артур, роден през 1985 г.

Извънреден брифинг на МС за камиона, взривил Кримския мост (видео)

Товарът е бил освободен в Ереван между 29 септември и 3 октомври по правилата на ЕврАзЕС и подмяна на документите. След това изпращач е GU AR GROUP LLC (Република Армения, Алаверди), а получател е „Лидер“ ООО (Москва)“.

Камиона

На 4 октомври с камион DAF, регистриран в Грузия, товарът е преминал руско-грузинската граница на ГКПП Верхни Ларс. А на 6 октомври е бил доставен и разтоварен в базата за търговия на едро в Армавир в Краснодарския край.

Кремъл: Камионът, взривил Кримския мост, е тръгнал от България

“На 7 октомври тази година, със съдействието на Р. Соломко, гражданин на Украйна Злоб Владимир Василиевич, роден през 1987 г., и още петима установени граждани на Русия, документите за товара отново бяха променени, като подателят беше посочен LLC „ТЕК-34“ (Уляновск), а получателят е несъществуваща компания в Република Крим.

Същия ден палетите са били натоварени в камиона на руския гражданин Юсубов Махир, роден през 1971 г., „който е тръгнал за Симферопол, а на 8 октомври 2022 г. в 06:03 ч., следвайки Кримския мост, той беше взривен”, посочва ФСБ. 

Товарът на камиона-бомба е минал през Русе, обявиха службите в Москва

„В същото време контролът върху движението на товара по целия маршрут и контактите с участниците в престъпната транспортна схема се осъществяваше от служител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната, който се представи като „Иван Иванович“. , който използва за координация както виртуален анонимен номер, закупен в Интернет, така и регистриран за гражданин на Украйна, жител на град Минск Кременчуг Андрейченко Сергей Владимирович, роден през 1988 г.”, се казва в изявлението.

Вижте момента на взрива на Кримския мост (видео)

Организатор на атаката

За организатор на терористичната атака на Керчанския мост е посочен ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов. Не става ясно дали руските служби смятат, че взривеният камион е причинил тежките поражения върху моста.

Товарът на камиона-бомба е минал през Русе, обявиха службите в Москва

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции