<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104929" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ваксината на ...

“Той размахва пръст на Америка”. Какво означава връщането на Пеевски в политиката

26 Октомври 2021
0 1147

Съединените щати му налагат санкции заради сериозна корупция. Близките му обаче обвиняват дори президента на САЩ Джо Байдън, че е подведен. А в същото време декларират вярност в принципите на западната демокрация. После отново го кандидатират за депутат, все едно нищо не се е случило. Накрая той започва демонстративно да се показва всеки ден на различни места, след като в продължение на години се криеше от публиката. Това пише Иван Бедров за Свободна Европа.

Връщането на обявения от САЩ за корумпиран Делян Пеевски в българската политика е предизвикателство и размахване на пръст в лицето на Америка. Кандидатирането му отново за депутат от ДПС със сигурност ще бъде забелязано от партньорите на България на Запад, коментираха пред Свободна Европа бивши американски и български дипломати.

Божков – 7, Пеевски – 0. Какво реално се случи след санкциите “Магнитски”

Американското посолство в София припомни, че по-рано Вашингтон “нанесе сериозен удар срещу корупцията в България”. Но само българските граждани могат да решават кого да изпратят в Народното събрание.

Кой е той?

Делян Пеевски е сред тримата българи, на които САЩ наложиха санкции в началото на юни за “участие в сериозна корупция” по глобалния закон “Магнитски”. Наред с Пеевски, санкционирани бяха още бившият зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков, заради връзки именно с Пеевски, както и укриващият се в Дубай хазартен бос с 18 обвинения Васил Божков.

Делян Пеевски беше депутат от ДПС в четири поредни Народни събрания. Той не се кандидатира за парламентарните избори на 4 април 2021 г. Два месеца по-късно Вашингтон обяви санкциите, а Пеевски не се кандидатира и на последвалите парламентарни избори на 11 юли.

За третите избори обаче, които ще се проведат на 14 ноември, Пеевски поведе две листи на Движението за права и свободи (ДПС), във Велико Търново и Благоевград.

“Това е силно обезпокоително, да го кажа меко. И означава, че той размахва пръст в лицето на Америка, а ДПС се ангажира още повече с корупцията”. Това коментира за Свободна Европа бившият американски дипломат на Балканите Маршал Харис, който днес е сред утвърдените лобисти в САЩ.

“ДПС демонстративно предизвикват Вашингтон”, коментира дългогодишният български посланик в САЩ Елена Поптодорова.

Делян Пеевски не отговори на обажданията за коментар. Пресцентърът на ДПС също не отговори на въпросите на Свободна Европа.

"Той размахва пръст на Америка". Какво означава връщането на Пеевски в политиката
От списъка “Магнитски” до кабинета на кмета

В сряда Делян Пеевски се появи в кабинета на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Пресцентърът на ДПС публикува на страницата си във Фейсбук снимки. На тях около масата се виждат Панов, Делян Пеевски, председателят на ДПС и кандидат за президент Мустафа Карадайъ, членът на ръководството на ДПС Камен Костадинов и кметът на малката благоевградска община Белица Радослав Ревански, който често придружава Пеевски.

Кметът на Велико Търново е от ГЕРБ, която често е обвинявана в задкулисни отношения с ДПС, въпреки че отрича това. Критиците на Пеевски твърдят, че той има значително задкулисно влияние в политиката, правосъдието, бизнеса и медиите.

По-късно Даниел Панов обясни на страницата си във Фейсбук, че е приел Карадайъ в качеството си на председател на Националното сдружение на общините в република България. В съобщението не се споменава името на санкционирания от САЩ Делян Пеевски.

Още срещи

Последваха срещи с кметовете на Свищов и Банско, след които пресцентърът на ДПС отново публикува снимки. Кметът на Свищов Генчо Генчев се кандидатира през 2019 г. като независим, но беше подкрепен от ГЕРБ, БСП и ДПС. Кметът на Банско също е независим, но с подкрепата на БСП.

И кметовете, и подкрепилите ги политически сили не дават знак срещите с човек, който е санкциониран от САЩ за корупция, да са проблем за тях.

Съпартийците на Пеевски в ДПС често казват, че очакват доказателства от САЩ за твърденията за корупция. Те твърдят, че някой е подвел американското правителство и обвиняват две имена. На издателя на “Капитал” и “Дневник” Иво Прокопиев и лобиста Маршал Харис. И двамата отхвърлят обвиненията като абсурдни.

“Тази пиар кампания стигна дотам, да твърди, че аз съм наричал недвусмислено Пеевски корумпиран, защото съм бил получил конфиденциална информация от Министерството на финансите на САЩ”, каза Харис. Той има два лобистки договора с български бизнесмени, които бяха обвинени от прокуратурата – Пламен Бобоков и Миню Стайков.

“След като не получихме никакви доказателства по обвиненията от САЩ, ние поканихме господин Пеевски да се върне в листите”, обясни зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев пред Свободна Европа в началото на октомври.

Дългогодишната депутатка от БСП, а в момента един от лидерите на коалицията “Изправи се.БГ! Ние идваме!” коментира пред Свободна Европа ситуацията така:

„Пеевски е взел надмощие над Доган (почетен председател на ДПС – б.р.). Казват, че Доган е предпазлив човек и по-стратегически мислещ, по-задълбочен и че той не би допуснал тази демонстрация“. Това каза Дончева в “Студио България” на Свободна Европа.

"Той размахва пръст на Америка". Какво означава връщането на Пеевски в политиката
Решението е в ръцете на българите

Маршал Харис вижда конкретно обяснение – Пеевски иска да се върне в парламента, за да получи имунитет срещу наказателно преследване. Депутатският имунитет обаче лесно може да бъде свален, ако главният прокурор отправи обосновано искане.

“Същността на закона “Магнитски” е, че САЩ преследва лошите момчета дотам, докъдето има законово право. След това държавата, от която са тези хора, трябва да свърши останалата работа”, коментира Харис. Според него, в едно по-нормално общество Пеевски щеше да е веднага изолиран от своята партия.

Бившата посланичка на България в САЩ Елена Поптодорова коментира, че “номинацията на Делян Пеевски е пряко и директно предизвикателство към САЩ”.

“Това е знак, който България дава към партньорите си. И то не само към Вашингтон, а и към Брюксел, където, както знаем, се подготвя законодателство еквивалентно на закона “Магнитски”, каза Поптодорова.

В позиция изпратена до Свободна Европа, посолството на САЩ заявява, че “американското правителство е ангажирано в борбата срещу корупцията” в съюзнически държави, каквато е България.

“Ще продължим да подкрепяме българите за търсене на отговорност и премахване на недосегаемостта за тези, които са замесени в сериозна корупция”, се казва в позицията.

Дипломатическата мисия нарича налагането на санкции по закона “Магнитски” “сериозен удар срещу корупцията в България”.

“Само българският закон може да казва кой може или не може да се кандидатира и оставяме избора на следващите лидери на България в ръцете на тези, които са най-квалифицирани за това – българските избиратели”, завършва отговорът от посолството.

“Той размахва пръст на Америка”. Какво означава връщането на Пеевски в политиката

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции