<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108532" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: За рекорд в д...

Трагичен рекорд в САЩ: 100 000 души починаха от свръхдоза само за година

18 Ноември 2021
0 628

Смъртните случаи в резултат от злоупотреба с наркотици в САЩ са достигнали нов трагичен рекорд, пише Дойче веле.

Това става ясно от последните данни на американския Център за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ), обхващащи периода от април 2020-а до април 2021-а година.

В Марсилия наркотиците се продават като лимонада

Трагичен рекорд в САЩ: 100 хиляди починаха от свръхдоза само за година

Според официалната информация в този период над 100 хиляди души са починали от свръхдоза – ръст от 28,5 процента в сравнение с предишните 12 месеца и абсолютен рекорд в статистиката досега. 

Опиоидната криза продължава от десетилетия

Според данните на ЦКПЗ над 75 хиляди от смъртните случаи са в резултат от злоупотреба с опиоиди. Основно синтетични опиоиди като фентанил.

Опиоидната криза в САЩ продължава вече десетилетия и за нея сериозен принос имат опиоидните болкоуспокояващите. Броят на предозирането с други наркотици обаче също се е увеличил между април 2020 г. и април 2021 г.

Трагичен рекорд в САЩ: 100 хиляди починаха от свръхдоза само за година

Американският президент Джо Байдън заговори за “трагичен рекорд” и заяви: “Докато продължаваме да напредваме в борбата с пандемията от Ковид-19, не можем да пренебрегнем тази епидемия, която засяга семейства и общности в цялата страна”.

Байдън обеща милиарди за борба със зависимостите

Байдън обеща да се бори срещу зависимостите чрез разширяването на средствата за общественото здравеопазване и подкрепа за програмите за превенция. Той обяви, че близо 4 милиарда долара от огромния пакет за борба с пандемията през миналата година са били дадени на институции, които помагат на наркозависими и хора с психични проблеми.

Трагичен рекорд в САЩ: 100 хиляди починаха от свръхдоза само за година

Според експерти ограниченията, въведени заради пандемията, се отразяват особено тежко на хората със зависимости. ЦКПЗ отчита, че през 2020-а година повече от 93 хиляди души са умрели в резултат от свръхдоза. Ръст от над 30 процента в сравнение с предходната година. Тревожната тенденция продължава.

Трагичен рекорд в САЩ: 100 хиляди починаха от свръхдоза само за година

Източник: Дойче веле

Снимки: Unsplash

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции