<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111161" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Блъсков и "Тр...

“Труд” се мести на нов адрес, експерти говорят за привилегиите на изданието (видео)

08 Декември 2021
0 3752

“Труд” се мести на нов адрес, експерти говорят за привилегиите на изданието, съобщава NOVA.

В понеделник вечерта е приключило запечатването на помещенията, които медията е ползвала под наем. Сега собствениците на вестника имат седем дни да изнесат вещите си. Сградата е собственост на Министерството на културата. Оттам изчислиха, че „Труд” дължи на държавата над 235 хиляди лева от неустойки за неплатени наеми и консумативи. В съобщението министър Велислав Минеков казва, че “независимите медии би трябвало да зависят от своите читатели, а не системно да ощетяват държавата”. 

По обяд във вторник пред сградата на ведомството се проведе демонстрация в подкрепа на вестника. В нея участваха депутати от ГЕРБ.

„Имаме едно насилствено действие на властта – по прекратяване на дейността на една медия и то неслучайна медия, а на най-стария излизащ все още вестник в България”, коментира Любен Дилов-син.

Блъсков и “Труд” дължат близо 236 000 лева за наеми и има решение на съда, според МК

Позицията на СЕМ

Междувременно Съветът за електронни медии (СЕМ) излезе с позиция по казуса. В нея се посочва, че медийният регулатор следи случая с внимание. “Запечатването се извършва в присъствието на полицията. Съветът намира, че при уреждането на договорните отношения между изпълнителна власт и медия следва да се спазва баланс, така че да не се поставят под заплаха свободата на словото и журналистическият труд”, допълват от СЕМ. 

Вежди Рашидов

Вежди Рашидов е министърът, който отдава под наем държавните помещения на „Труд”. Той признава, че през годините медията е била некоректен платец. „Разбира се, когато има наемател, винаги може да има и забавяне, но се анексира, пишат се предупредителни писма за забавяне, които аз съм написал. След това се е оправяло”, каза той.

„За мен това е сериозно посегателство върху една свободна медия”, категоричен бе Рашидов.

Министерството на културата

От Министерството на културата отказаха коментар, но в прессъобщение казват, че крайният срок за доброволно освобождаване на сградата от „Труд” е изтекъл на 26 ноември. Започна и изнасянето на техниката, а офисът вече е запечатан.

Дейността на вестника не е прекратена, казаха журналисти. От днес те работят в друг офис в центъра на София. „Една част от екипа е тук, други се преместват”, каза Биляна Веселинова – журналист във вестник „Труд”.

Междувременно партиите в 47-ото Народно събрание решиха в първия си работен ден да извикат служебния министър на културата Велислав Минеков заради казуса с вестника.

"Труд" се мести на нов адрес, експерти говорят за привилегиите на изданието
Проф. Нели Огнянова вижда привилегии

Deutsche Welle публикува интервю с медийния експерт и председател на Етичната комисия проф. Нели Огнянова. Ето и акценти от него:

ДВ: Вчера служители на Министерство на културата и полицията запечатаха сградата на в. “Труд” заради неплатени наеми. Работещи във вестника, начело с главния редактор Петьо Блъсков, обявиха гражданско неподчинение и заговориха за “политически репресии”. Какво ни казва този случай за състоянието на медиите в България?

Проф. Нели Огнянова: Казва ни, че част от производителите на новини са в привилегирован режим и по отношение на тях определени системи за контрол не работят. Впрочем през последните месеци станахме свидетели на удивлението на служебния министър на финансите от факта, че много от системите за контрол в държавата не работят.

Може да се разсъждава защо се получава така в медийния сектор, но бих посочила една от причините. Много опити за налагане на обичайни в демократичния свят стандарти се неутрализират от тези, по отношение на които се очаква стандартите да действат. Гаранциите за правото на информация и медийния плурализъм отпадат или не се въвеждат. Причината – да не засегнат икономическите интереси на близки до властта субекти в медийния сектор. Това положение трябва да се промени.

ДВ: От ГЕРБ поискаха извънредно заседание на парламента заради казуса. Като експерт по медийно право виждате ли основание за такова?

Проф. Нели Огнянова: Отношението на ГЕРБ към медиите не е особено последователно. Когато ГЕРБ беше на власт, лидерът на партията Борисов беше категоричен, че “върху свободата на словото не посяга властта, а посягат собствениците”. Да отидат на свободния пазар, да теглят кредити, ако направят добър вестник, “след пет месеца вестникът ще е най-четеният и ще си изкарат парите”, съветваше Борисов.

По-късно стана ясно, че не е съвсем така и че е имало кръг от приближени на ГЕРБ медии. Между тях е и “Труд”. Те са получили милиони необезпечени кредити от банката на властта КТБ чрез търговски дружества – големи кредитополучатели като “Сайга Консулт”. Прекратяването на привилегированото отношение се отрази неблагоприятно върху покровителстваните медии: “Преса” и “Тема” вече ги няма, “Стандарт” не е ежедневник, “Труд” е неизправен длъжник.

Откакто ГЕРБ е опозиция, тезата на Борисов за свободния пазар е изоставена. В 46-ото Народно събрание ГЕРБ внесе т.нар. “законопроект Блъсков” за отдаване на имоти-частна държавна собственост без търг, а сега, както разбирам, се търсят и други форми на намеса в полза на Блъсков. Новите управляващи се очаква да обърнат внимание не на конкретни наемни отношения, а на необходимостта да се изостави практиката на ГЕРБ за бартер с медиите: привилегии и публичен ресурс да се предоставят в замяна на проправителствено отразяване.

“Труд” се мести на нов адрес, експерти говорят за привилегиите на изданието

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции