<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111029" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Консултациит...

Трябва ли да бъдат съкратени 30 000 държавни служители? (видео)

07 Декември 2021
0 3310

Трябва ли да бъдат съкратени 30 000 държавни служители? Отговор дадоха Димитър Манолов от КТ “Подкрепа” и Красимир Дачев от БТПП в ефира на NOVA.

Синдикати и бизнес на противоположни мнения за готвените съкращения в държавната администарция с 15%. Идеята  дойде от Асен Василев от “Продължаваме промяната”, който се очаква да бъде финансов министър в евентуалното редовно правителство. 

„Трябва да си зададем въпроса защо се прави подобно нещо? Има три ясни цели – да се освободи място за новата клиентела, за „нашите хора”.  Подобно нещо е правено и преди. На второ място – някои действия, които се плащат през бюджета, да бъдат аутсорсвани. Обикновено става дума за счетоводни и правни услуги. Третата цел е да бъде „нахранена тълпата”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов по повод обявените планове да бъдат съкратени 30 хиляди държавни служите до края на 2022 година.

По думите му има заявка за създаването на три нови министерства. „Как ще съкратим администрацията и ще създадем три нови министерства”, попита той.

Трябва ли да бъдат съкратени 30 000 държавни служители?

Асен Василев: Предвиждаме 15% съкращения в държавната администрация до края на 2022 г. (видео)

„Това намерение не е нещо ново под слънцето”, коментира и зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев. По думите му съкращението на държавната администрация е наложително и не може да се отлага.

„Не се подобрява качеството на услугата. Чиновникът лимитира скоростта и качеството на услугата с присъствието си. Премахването на гишето ще премахне  и хранителната среда за корупцията. Електронизацията ще намали и цената на услугата, а по-малкият брой на служителите ще увеличи заплатите на останалите работещи и ще направи професията по-привлекателна”, категоричен е той.

Трябва ли да бъдат съкратени 30 000 държавни служители?

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции