<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108114" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Д-р Мирослав ...

Цената на купения глас е била от 20 до 200 лева

16 Ноември 2021
0 704

Цената на купения глас е била от 20 до 200 лева, съобщава bTV радио.

Това са данни, представени от Ваня Нушева – преподавател в Софийския университет и програмен директор на Асоциация “Прозрачност без граници”.

“Причината, поради която много рядко сме свидетели на разкриване на схеми и на организаторите на купуване на гласове, е че до този момент не сме свидетели на едни системно организирани действия на институциите, на МВР и прокуратурата по разследване именно на тези нива. На посредниците, които играят много важна роля”, обясни тя.

Рекордна избирателна… пасивност

Цената на купения глас е била от 20 до 200 лева

Арестуваха кмета на Сандански за купуване на гласове

По думите й, за да се разкрие купуване на гласове и въздействие върху избирателите е необходимо по-дългосрочно проучване какви са зависимостите на терен. “Трябва да се проучи каква е ролята на различни неформални лидери и общности при извършване на тази дейност”, допълни Нушева.              

“Повече от 50 машини са се повредили в изборния ден, по данни на ЦИК. На фона на 12 000 машини говорим е един дял, който не буди притеснение”. Това заяви още програмният директор на Асоциация “Прозрачност без граници”.

“Не особено удобният за ползване интерфейс на машините с първата страница създаде определени препятствия. Когато се предприемат действия по изработване на софтуер, когато се правят информационни клипове, винаги е добре да бъдат изработвани тестови продукти, които се тестват пред избирателите, така че да бъдат удобни и да способстват по-лесното участие в изборния процес”, допълни тя.

Цената на купения глас е била от 20 до 200 лева

Източник: bTV радио

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции