<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104444" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Новата мутац...

ЦИК: Гласуването на предстоящите избори ще е без зелен сертификат (видео)

21 Октомври 2021
0 706

“Няма да изискваме сертификат при гласуване нито за избирателите, нито за членовете на СИК на изборите на 14 ноември”. Това съобщиха от ЦИК по повод новите мерки, влезли в сила от днес.

От Комисията информираха, че във вторник е сключен договор със „Сиела Норма“ за доставка на следващите 1600 устройства за гласуване. Те трябва да пристигнат до 31 октомври. От ЦИК съобщиха още, че е сключен договора и за хартиените бюлетини и предстои отпечатването им – по 7,3 млн. за всеки от двата вота.

Мерките за зелен сертификат влизат в сила от днес, вижте къде е необходим (видео)

“До момента са подадени малко над 56 000 заявления за гласуване в чужбина”, обясни Росица Матева, говорител на ЦИК. На сайта на Комисията ще бъде качен симулатор на машинното гласуване, а утре ще бъдат доставени 280 машини с инсталирана демо версия за гласуване.

Говорителят на ЦИК подчерта, че в 9398 секции в страната ще има по две машини, а в 2119 ще бъде поставено и второ устройство. За чужбина не е взето решение.

ЦИК: Гласуването на предстоящите избори ще е без зелен сертификат

“6 наблюдателски организации са регистрирани до момента, както и 2 международни организации – наблюдатели. Няколко жалби са постъпили през изминалата седмица”, съобщиха от ЦИК.

По думите на Матева разписките ще бъдат с различна дължина, за да се различават, дори и сгънати. Те ще се пускат в една и съща кутия. По темата с преброяването на разписки, Матева уточни, че все още няма решение дали ще се прави на тези избори.

ЦИК: Гласуването на предстоящите избори ще е без зелен сертификат

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции