<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=139765" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над половина...

ЦИК: Не машините, а политическият климат пречи на хората да гласуват (аудио)

03 Август 2022
0 37

ЦИК: Не машините, а политическият климат пречи на хората да гласуват.

Това каза заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов по БНР. Така той изрази резерви към тезата, че машинното гласуване е довело до по-слабо участие в изборите.

ЦИК: Не машините, а политическият климат пречи на хората да гласуват (аудио)
БулФото

Според социолога “множеството предсрочни парламентарни избори, които не успяват да решат главния въпрос – за властта и създаването на достатъчно устойчива парламентарна подкрепа за правителство, което да управлява в рамките на целия си мандат” е това, което демотивира хората да упражнят своя вот.

Хартиени бюлетини в секциите

“Гласуване с хартия ще има във всички секции в страната и извън нея, в които броят на избирателите е по-малък от 300 души”, уточни той.

Връщането на хартиените бюлетини влезе в дневния ред на Народното събрание

Съхранението на машините

“От месеци насам ЦИК поставя въпроса за намирането на държавен склад за съхранението на машините за гласуване. Това е въпрос от компетенцията на Министерския съвет. До момента не е намерена подходяща сграда. За държавата би било по-евтино да ги съхранява в държавен склад”, коментира Томов.

Връщането на хартиените бюлетини – стоене през нощта, грешки и нерви

Той допълни, че системата за сигурност, която е създадена в склада на “Карго партнер” е достатъчно надеждна и никой не би могъл да влезе в халето с машините без разрешение от ЦИК.

ЦИК: Не машините, а политическият климат пречи на хората да гласуват (аудио)
БулФото

ЦИК: Не машините, а политическият климат пречи на хората да гласуват

Източник: БНР

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции