<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=118404" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кражба на рад...

Цвета Караянчева опита да цитира Каравелов, но го нарече Славейков

10 Февруари 2022
0 2625

Цвета Караянчева опита да цитира Каравелов, но го нарече Славейков.

1887 г. Черната Джамия

„Господа, в България не бият.“ Тази фраза на Петко Каравелов се смята за символ на достойнството на българските политици или поне е превърната в такава. 

През 1887 г. премиер е Стефан Стамболов. Същата година Петко Каравелов е арестуван като подбудител на русофилски бунтове и е заключен без процес в Черната Джамия. Когато излиза на свобода чужди журналисти го питат дали е бил подложен на физически тормоз. Причината е, че в Европа вече се разпространяват истории за политически гонения в България. Медиите очакват от Каравелов потвърждението им.

Цвета Караянчева отново се връща в парламента… като нещатен сътрудник на ГЕРБ

Петко Каравелов обаче казва: „Господа, в България не бият.“

Зад тази фраза има и друга история. Докато е в затвора, Каравелов е посетен от Коста Паница – Робчето. Той разнася из София “информацията”, че Каравелов е пребит и че с него е било злоупотребено сексуално. 

Цвета Караянчева опита да цитира Каравелов, но го нарече Славейков
2022 година, Брюксел – Кърджали

В Брюксел председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер посреща членове на ГЕРБ-Кърджали. По време на последната предизборна кампания те са задържани, заради съмнения за купуване на гласове. След това Административният съд в града отменя заповедите им за задържане. Групата е водена от Цвета Караянчева, която и този път не успя да влезе в парламента от Кърджали, поради факта, че ГЕРБ не печелят мандат. С нея са евродепутатите Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Асим Адемов. 

Вижте как Цвета Караянчева ни вдъхнови да стартираме дарителска кампания с килими (видео)

“Не сме тук да се оплакваме”

“Ние сме тук не да се оплакваме на чужденците, защото някой може да каже фразата, която беше казал Петко Славейков, че в България не бият. Не, ние сме тук, за да информираме европейската общност като членове на ЕС, че европейски граждани някъде в България биват репресирани. Демокрацията е в опасност, а човешките права са нарушени и трябва да се спазва върховенството на закона”, казва Цвета Караянчева, очевидно обърквайки двамата Петковци.

Цитатът ѝ не е напълно ясен като идея. Вероятно тя иска да опровергае крилатата фраза на Каравелов и да каже на чужденците обратното – “Бият ни”. Вместо Каравелов обаче, тя обърква фамилията с тази на Славейков.

Цвета Караянчева си иска хартиена бюлетина с “белязка” (видео)

Петко Славейков е поет и публицист. Също като Караянчева е бил председател на Народното събрание, и е сред водачите на Либералната партия. Два пъти е бил и вътрешен министър в правителствата на Каравелов.

Има и още едно съвпадение – по ирония на съдбата, също като Каравелов, Цвета Караянчева е обект на несправедлив слух, след като в един от записите на премиера Борисов се чува той да се изказва нецензурно по неин адрес – случай, след който на Караянчева ѝ излезе прякора ПКП. 

Цвета Караянчева опита да цитира Каравелов, но го нарече Славейков

Източник: Булевард България
Изображения: Булевард България, Culture space

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции