<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128908" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сираков ще се...

Цвета Караянчева срещу Тошко Йорданов за отделянето на Кърджали

12 Май 2022
35 6469

Бившата депутатка от Кърджали и бивш председател на парламента Цвета Караянчева изрази скептично мнение по идеята на “Има такъв народ” градът и селата около него да се обособят в две отделни самостоятелни общини, пише Клуб Z.

Идеята на ИТН бе лансирана миналата седмица от зам.-председателя на партията и председател на парламентарната група Тошко Йорданов с мотива, че в селата е насочена най-голямата електорална подкрепа за ДПС и така градът става зависим при избора за местна власт. Но ако са в отделна община, малките населени места ще имат по-лесен достъп до европейско финансиране.

За Цвета Караянчева обаче идеята е лишена от смисъл.

Най-малко защото законовата процедура по отделянето изисква да се мине през решение на общинския съвет, доминиран от ДПС.

В Кърджали: деца гласуват вместо баби и дядовци, които имат проблем с машината (видео)

Цвета Караянчева срещу Тошко Йорданов за отделянето на Кърджали

“Проблемът не е в съотношението на избирателите в града и в селата – то е 40 000 към 23 000 души. Ако всяка партия успее да се мобилизира и да мотивира симпатизантите си да гласуват, в ОбС ще има максимално широко представителство. Защото кмет без подкрепа на ОбС е просто една марионетка. Призовавам колегите от ИТН да излязат и да работят на терен, не да наблягат на концерти, пърформанси и камерни срещи. Да влязат в ОбС и там да реализират политиките си”, посочи в парламента Караянчева, която е съветник на групата на ГЕРБ.

Караянчева припомни, че темата не се поставя за първи път.

“Предъвквана е нееднократно, много партии са се възползвали от нея, включително и такива, които отдавна са отекли в канала на историята. Радвам се, че колегите от БСП, които през 2015 г. се опитаха да инициират референдум, са узрели, че идеята е безсмислена”, заяви бившата кърджалийска депутатка.

Според Караянчева сега ИТН реанимира идеята, за да печели дивиденти в смесените райони. Но отделянето на селата би означавало разделение между хората и нагнетяване на етническия вот, каза още тя.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции