<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=140540" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков:...

Турски гражданин, предаден от Борисов на Ердоган, получи убежище в Полша

10 Август 2022
0 285

Турският опозиционен политик Селахаттин Юрюн, когото през 2020 г. България предаде на Анкара, е получил статут на бежанец в Полша, предава OFFNews.

На 23 юли тази година шефът на Службата за чужденците във Варшава му е признал статут на бежанец, след като изцяло е удовлетворил молбата на кюрдския активист, разказващ в искането си какво го е сполетяло в родината му и какво може да последва, ако бъде депортиран там.

Историята на Юрюн беше разказана от евродепутата Иво Христов. Съобщението дойде след няколко разследвания в български и чуждестранни медии. В тях се споменаваш за сътрудничество на българските власти с администрацията на турския президент Ердоган. Според германския “Шпигел” тогавашният премиер Бойко Борисов е помагал на Анкара да преследва опонентите си, като е предавал привърженици на проповедника в изгнание Фетулах Гюлен.

Турски гражданин, предаден от Борисов на Ердоган, получи убежище в Полша
Булфото

След връщането му на Анкара Юрюн е закаран в затвор със засилена охрана в Одрин. Той е успял да избяга от Турция на 21 юли 2021. Стигнал е до Варшава със самолет и фалшив паспорт и е арестуван. След решението на местните миграционните власти за предоставяне на статут опозиционерът вече живее на частен адрес в полската столица. Селахаттин също има право да кандидатства за лична карта за пребиваване в страната за неопределен срок.

В последния си ден: Кабинетът “Петков” откри “сериозни нарушения” при строежа на “Турски поток”

По време на управлението на правителствата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов България редовно предаваше посочени от Турция опоненти на режима на Ердоган, пише Свободна Европа. Това се случва след започналите масови чистки срещу т.нар. “гюленисти”, привърженици на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в организирането на неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през 2016 г.

Турски гражданин, предаден от Борисов на Ердоган, получи убежище в Полша

Източник: OFFNews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции