<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127266" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тайният охол...

Турският министър на отбраната: Възможна е среща Путин-Зеленски в близките дни

28 Април 2022
0 442

Турският министър на отбраната: Възможна е среща Путин-Зеленски в близките дни, пише Nova.bg.

“Възможно в идните дни да се състои среща на двамата лидери в конфликта Владимир Путин и Володимир Зеленски, както предлага турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Това заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар.

По думите му никакъв военен кораб не е преминавал Босфора след началото на войната в Украйна. Той допълни, че в рамките на Конвенцията от Монтрьо страната му е информирала всички страни, че няма да допуска преминаването на военни кораби през пролива под никаква форма, съобщи Анадолската агенция.

Той коментира срещата на НАТО в германската военновъздушна база Рамщайн. И посочи, че Турция следи с тревога събитията в Украйна и подчерта необходимостта от диалог и сдържаност.

“Трябва да открием пътя на дипломацията чрез умерен подход. Смятаме, че така ще успеем да намерим по-лесно мирни решения”, каза той.

“Турция е готова да допринесе с каквото може, включително посредничество, за да се осигури прекратяване на огъня възможно най-скоро и да не се влошава допълнително хуманитарната ситуация, която става все по-лоша”, каза Акар.

Скъп и опасен проект: Турция строи атомна

Защо руснаците обичат Турция?

Министърът предупреди, че са възможни “много сериозни последствия”, ако Черно море се превърне в зона на съперничество. А това по думите му при никакви обстоятелства не бива да се допуска. 

Той засегна и въпроса за опасността от плаващи мини в Черно море, като отбеляза, че се спекулира с техния брой. Акар посочи, че досега са били унищожени контролирано три мини. Турски кораби, хеликоптери, самолети и екипи на силите за подводна отбрана (SAS) наблюдават морето за евентуални взривни устройства. 

“Следим внимателно Босфора, контролираме входовете и изходите и са взети допълнителни мерки, така че да не бъдем изненадани”, каза той. Министърът добави, че Турция има капацитета не само да отговори на собствените си нужди, но е уведомила и съюзниците си, че е готова да помогне и на тях в борбата с мините. 

Турският министър на отбраната: Възможна е среща Путин-Зеленски в близките дни

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции