<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=136710" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ексклузивни ...

Убиецът с джипа. И полицайката до него

09 Юли 2022
0 969

Престъпник убива с джипа си две млади жени в София. В колата до него седи полицайка. Зад поведението им и ужасяващата катастрофа прозира нещо много смущаващо: бездуховността и първичността, превзели българското общество. Публикация на Петър Чолаков за Deutsche Welle.

“Съвестта ми е чиста. Всички ще си сърбате попарата” – това заяви полицайката Симона Радева, смятана за спътничка в джипа на Георги Семерджиев, който уби две млади жени на бул. “Черни връх” в София. Тепърва ще се изяснява ролята ѝ в случая: тя отрича да е помогнала на Семерджиев да се укрие и прибере в жилището си след катастрофата; разследва се дали е осигурила полицейската палка и лампа, намерени в джипа. Според източници на БНТ сержант Радева е имала връзка със Семерджиев и му е “осигурявала полицейски чадър”.

Убиецът с джипа и онези мъже, които тероризират нормалните хора в България

Убиецът с джипа. И полицайката до него
Снимка: БулФото
Какво се знае за случая

Едно е ясно: полицайката, която е студентка по право, засега не демонстрира нито разкаяние, нито съчувствие към убитите. Тя е на същата възраст като една от жертвите.

Най-повърхностният пласт в случая са дефектите в работата на МВР. Разбира се, категорично трябва да се изясни получавал ли е протекции Семерджиев от полицията и прокуратурата. Книжката на Семерджиев е била отнета, но несъмнено “органите на реда” не са направили достатъчно, за да попречат на бившия футболист, който има 50 нарушения на пътя и е хващан три пъти с наркотици зад волана, да убива хора с джипа си.

Не е изключено Семерджиев да е защитен свидетел по дело срещу наркобоса Ради Ранев-Ланеца. Това ли е причината за “небрежността на полицията” спрямо това осъждано 21 пъти лице? Ако е така, става дума за срамна дупка в системата и тези отговорни за нея трябва да си понесат последствията.

Трябва, но дали? Дали и този път закъснелите тестове за наркотици и лошите записи от камерите няма да помогнат на един убиец да се измъкне?

Впрочем, от постовете на сержант Симона Радева в социалните мрежи научаваме подробности за нейните възгледи: от тях личи, че одобрява действията на полицията по време на протестите срещу кабинета “Борисов” 3 преди две години. Тогава представители на “органите на реда” пребиха студенти и журналисти. Отново в свой пост Радева вдига наздравица за президента Путин и коментира иронично: “най-бедната страна в ЕС плаши Русия със санкции”.

Твърде лековато обаче ще е да обясним поведението на шофьора-рецидивист и полицайката само с провала на институциите или с определени политически “възгледи”. Зад ужасяващата катастрофа прозира нещо много по-смущаващо: ценностният колапс на обществото като цяло.

Ексклузивни кадри от бягството на Семерджиев секунди след фаталния удар (видео)

Убиецът с джипа. И полицайката до него
Снимка: БулФото
Бързи пари, мощни коли, силикон, мускули

Стъписващата безпардонност, която личи от поведението на Семерджиев и Радева, е само върхът на айсберга. Особено грозно проявление на бездуховността и първичното, които са превзели българското общество.

Бързи пари, мощни коли, татуировки и гръмки статуси, мускули, силиконови гърди и устни – подарък от родители и приятели за рожден ден… Това е кредото на много млади хора в България.

Иронията: полицайката Радева сама признава със съжаление в социалните мрежи, че днес “момичетата вече не се печелят с уважение и отношение, а със скъпи коли”. Дали тя има сили да тръгне по друг път?

Катастрофата на “Черни връх” е поредният смразяващ урок за обществото, за институциите. Въпросът е дали ще го осмислят.

Източник: Deutsche Welle

Убиецът с джипа. И полицайката до него.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции