<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108468" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Най-малко про...

Учени от цял свят изследват хора, абсолютно недосегаеми за Covid-19

18 Ноември 2021
25 7013

Проект, в който участват учени от цял свят, се опитва да даде отговор на мистериозния въпрос защо някои хора са абслютно недосегаеми за коронавируса, пише Dir.bg.

“Наскоро беше съобщено за международна инициатива (информацията дойде от списание Nature Immunology), която цели да изследва гените на хора, за които е установено, че не са чувствителни към инфекция със SARS-CoV-2”.

Това съобщи в интервю за БТА имунологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Версия на ген може да обясни защо и по-млади хора умират от Covid-19

Учени от цял свят изследват хора, абсолютно недосегаеми за Covid-19

“Те трябва да отговарят на много строги изисквания – да са били продължително време в незащитен близък контакт с човек, който е бил доказано инфектиран, без да са се заразили, тоест не са дали положителен PCR тест и наличие на имунитет.

Най-голям интерес представляват двойки, които живеят заедно”, каза проф. Александрова.

По нейни думи, изпълнението на този проект обединява усилията на учени от десет изследователски центъра в различни точки на планетата – от Гърция до Бразилия.

В него участват 500 души, които отговарят на всичи условия. Други 600 души (основно от Индия и от Русия) сами са изпратили документи за кандидатстване.

“Все още не знаем какво обуславя неуязвимостта на тези хора, но, ако намерим отговора, това ще подскаже нови възможности за профилактика и лечение”, обясни проф. Радостина Александрова.

Хора устойчиви и на ХИВ

Тя припомни, че има хора, които са устойчиви към инфекция с ХИВ (върху белите кръвни телца липсва рецептор, с който ХИВ се свързва, за да ги инфектира, т.е. няма я входната му врата) и това именно доведе до създаването на нов клас терапевтични агенти срещу този вирус.

Учени от цял свят изследват хора, абсолютно недосегаеми за Covid-19

“Всеки вирус се стреми към постигането на три цели – да се предава по-лесно от човек на човек, да се размножава по-успешно и да бяга от нашия имунен отговор.

Ще се опита да заобиколи и действието на насочените срещу него противовирусни агенти, когато бъдат налични и започнем да ги прилагаме в широк мащаб.

В това няма нищо необичайно, това е работната програма на вирусите”, коментира проф. Радостина Александрова.

Но и припомни, че няма пандемия, която да не е приключила – въпросът е на каква цена става това.

Учени от цял свят изследват хора, абсолютно недосегаеми за Covid-19

Източник: Dir.bg

Снимки: Pixabаy

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции