<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106424" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ваксините ср...

Учени откриха Covid протеини, причиняващи инсулт и инфаркт

05 Ноември 2021
0 2996

Екип от израелски изследователи откри протеини в Covid-19, които причиняват инфаркти и инсулти, съобщава NOVA.

Според д-р Бен Маоз от Университета в Тел Авив, един от авторите на изследването, “коронавирусът не е чисто респираторно заболяване, както си мислехме в началото, и ние идентифицирахме протеините, които излагат пациентите на повишен риск от инсулт, инфаркт и други проблеми, свързани със съдовата система”.

Великобритания одобри първото в света хапче срещу Covid-19

Covid-19, или SARS-CoV-2, се състои от 29 протеина, пет от които водят до съдови проблеми. За да открият това, изследователите създават симулация на човешка съдова система и наблюдават въздействието на всичките 29 протеина. Оттам те успяват да определят кои протеини взаимодействат със съдовата система и как.

Учени откриха Covid протеини, причиняващи инсулт и инфаркт

“Това, което открихме, е, че тези специфични протеини правят съдовата ви система по-пропусклива”, казва Маоз, в описание на това как петте протеина се намесват в нормалната функция на съдовата система. “Тръбите стават по-порести и не могат да задържат течност, както бихме очаквали”.

Откритието може да доведе до нови терапии и лечения за пациентите, страдащи от смъртоносното респираторно заболяване. 

Учени откриха Covid протеини, причиняващи инсулт и инфаркт

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции