<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115210" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бустерна доз...

Учени откриха генен вариант, който предпазва от тежко протичане на Covid-19

15 Януари 2022
0 637

Учени откриха генен вариант, който предпазва от тежко протичане на Covid-19, предава Dir.bg.

Международното мета-проучване е ръководено от изследователи от института “Каролинска” в Швеция.

Появи се “Делтакрон” – нов вариант на Covid-19

Изследователите успяват да посочат генния вариант, като изучават хора с различно потекло. Според тях това показва колко е важно провеждането на клинични изпитвания, включващи участници с различен произход.

Учени откриха генен вариант, който предпазва от тежко протичане на Covid-19

Предишни проучвания на хора с европейски корени установиха, че при тези, носещи определен ДНК сегмент, има 20 процента по-нисък риск от тежко преболедуване на коронавирус. Този сегмент е наследен от неандерталците при около половината от всички хора извън Африка.

За да идентифицира този специфичен генен вариант, научният екип от института “Каролинска” търси хора, носещи само части от ДНК сегмента. Тъй като наследството на неандерталците е възникнало след древната миграция от Африка, учените виждат потенциал да се съсредоточат върху хора с африкански корени, които не са свързани с неандерталците, и следователно са с по-голямата част от този ДНК сегмент.

Учени откриха генен вариант, който предпазва от тежко протичане на  Covid-19
Снимка: DW

В проучването са участвали общо 2 787 хоспитализирани с Covid-19 пациенти от африкански произход, като са анализирани и данни за други 130 997 души в контролна група. Осемдесет процента от доброволците с африкански произход са имали този защитен генен вариант. Резултатът е сравнен с предишното изследване на хора с европейско потекло.

Според изследователите вариантът на защитния ген (rs10774671-G) определя дължината на протеина, кодиран от гена OAS1. Други проучвания показват, че по-дългият вариант на протеина е по-ефективен срещу SARS-CoV-2 – вирусът, причиняващ Covid-19.

Учени откриха генен вариант, който предпазва от тежко протичане на Covid-19

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции