<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151676" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Български фи...

Учени откриха как да накараме децата да ядат повече зеленчуци

21 Ноември 2022
0 130

Учени откриха как да накараме децата да ядат повече зеленчуци. И така да следват по-здравословен режим на хранене. Информацията е на сп. “Обекти”.

Японски готвач превръща плодове и зеленчуци в изумителни произведения на изкуството (снимки)

Учени откриха как да накараме децата да ядат повече зеленчуци
Farmers’ food market stall with variety of organic vegetable. Vendor serving and chating with customers.

По-големите порции зеленчуци карат децата да изяждат средно 68 процента повече от тях (допълнително 21 грама на ден). Това показва 4-седмичен експеримент, в който са взели участие 67 деца на възраст от 3 до 5 години.

Изследователският екип е използвал броколи и царевица като тестови зеленчуци. И е удвоил сервираните порции – от 60 на 120 г – за да види дали това би променило хранителния навик на децата.

Наблюдения

“Увеличението, което наблюдавахме, е равно на около 1/3 от една порция или на 12 процента от препоръчителния ежедневен прием за млади деца.”

Това казва експертът по храненето Ханим Диктас от щатския университет в Пенсилвания.

“Тази стратегия може да полезна за родители, болногледачи или учители, които се опитват да окуражат децата да ядат препоръчителното количество зеленчуци за деня.”

Подобен ефект се наблюдава и при възрастните. Но нещата не се свеждат само до това да изсипем повече зеленчуци върху всяко ястие. Видът на зеленчуците, храните, с които се сервират, както и това дали тяхното количество се увеличава или не, също е от значение.

Порции

В настоящото изследване порциите на останалите храни в чиниите остават непроменени. Освен това учените решават да добавят масло и сол в някои от своите тестове.

Това обаче не оказва значителна разлика в изядените от децата зеленчуци (и съответно – порции). Увеличаването на порциите зеленчуци се оказва значително по-ефективна стратегия за подобрение на хранителните им режими. Това вероятно се дължи на факта, че зеленчуците се харесват и без масло и сол. 76 процента от децата ги оценяват като „просто окей“ или дори „вкусни“. Пък и изследователите казват, че изборът на храната е важен. Заедно с броколи и царевица са сервирани рибни пръчици, ориз, ябълков сос и мляко.

„Избрахме храни, които като цяло се харесват, но същевременно не са любими на децата – казва Барбара Ролс, която се занимава с науката за храните и която също е от щатския университет на Пенсилвания. – Така например ако сервирате зеленчуци заедно с пилешки хапки, вероятно ще се разочаровате.“

Изследването е публикувано в Appetite и Science Alert.

Учени откриха как да накараме децата да ядат повече зеленчуци

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции