<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113379" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: По 1200 евро бе...

Учени създадоха биоразградими батерии

29 Декември 2021
0 164

Учени създадоха биоразградими батерии, съобщава NOVA.

Тънките като хартия батерии един ден могат да се превърнат в екологично устойчив вариант за захранване на смартфони и гъвкави преносими електронни устройства, съобщава “Стъди Файндс”.

Изследователи от Технологичния университет в Нанянг са разработили цинкови батерии. Те са съставени от електроди, през които електрическият ток напуска или влиза в батерията, отпечатани със ситопечат върху двете страни на парче целулозна хартия. Тя е подсилена с хидрогел. След като батерията бъде изтощена, тя може да бъде заровена в почвата. Там се разгражда напълно в рамките на един месец.

В експеримент за доказване на концепцията, описан в научното списание Advanced Science, екипът на университета демонстрира как квадрат от отпечатана хартиена батерия с размери 4 на 4 см може да захранва малък електрически вентилатор в продължение на поне 45 минути. Огъването или усукването на батерията не прекъсва захранването.

В друг експеримент, използващ батерия с размери 4 на 4 см за захранване на светодиод, учените показаха, че въпреки отрязването на части от хартиената батерия, светодиодът остава да свети. Това показва, че рязането не влияе на функционалността на батерията.

Учените смятат, че тяхната биоразградима батерия може да бъде интегрирана в гъвкава електроника.

Например сгъваеми смартфони, които вече са на пазара, или в биомедицински сензори за наблюдение на здравето.

Учени създадоха биоразградими батерии

“Традиционните батерии се предлагат в различни модели и размери. Изборът на правилния тип за вашето устройство може да се окаже труден процес. Чрез нашето изследване показахме по-прост и по-евтин начин за производство на батерии. Разработихме едно голямо парче батерия, което може да бъде изрязано до желаните форми и размери без загуба на ефективност”. Това обяснява в изявление съавторът на изследването Фан Хунджин, професор от Факултета по физически и математически науки. “Тези характеристики правят нашите хартиени батерии идеални за интегриране във видовете гъвкава електроника, които постепенно се разработват.”

“Смятаме, че разработената от нас хартиена батерия може потенциално да помогне за решаването на проблема с електронните отпадъци. Нека се има предвид, че нашата отпечатана хартиена батерия е нетоксична и не изисква алуминиеви или пластмасови обвивки за капсулиране на компонентите на батерията”. Това казва съавторът Лий Сок У, доцент от Училището по електротехника и електроника. “Избягването на опаковъчни слоеве също така позволява на нашата батерия да съхранява по-голямо количество енергия, а следователно и мощност, в рамките на по-малка система”. 

Учени създадоха биоразградими батерии

Източник: NOVA
Видео: Tesla

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции