<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108124" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Израел одобр...

Учени тестват върху мишки лекарство против парализа

16 Ноември 2021
0 218

Учени тестват върху мишки лекарство против парализа, пише Science Alert. Новооткритото от американски учени лекарство спира парализата при гризачи с гръбначни наранявания. Така те започват да се движат нормално след едва четири седмици лечение.

Изследването е публикувано в списание Наука и е на екип от учени от Северозападния университет. Те работят по проект на хранително-лекарствената администрация на САЩ. Догодина им предстоят опити и с хора.

“Целта на проучването ни е да открием терапия, която да позволи предпазване на хората от парализиране при гръбначни травми”. Това споделя Самуел Стъп, ръководител на проучването.

Търсенето на лечение на парализата е сред дългосрочните цели за медицината. През годините са се провеждали и други изпитания на лекарства, включващи генна терапия и дори производство на нервни клетки или инжектиране на протеини.

За самото проучване

Екипът на Стъп използва нановлакна, за да имитира архитектурата на извънклетъчния матрикс. Това е естествено срещаща се мрежа от молекули около тъканта, която е отговорна за поддържането на клетките.

Всяко влакно е 10 000 пъти по-тънко от човешки косъм. Влакната са направени от стотици хиляди биоактивни молекули, които се наричат пептиди. Те предават сигнали, за да провокират нервна регенерация.

Терапията включва инжектиране на гел в платно, което е плътно залепено за гърба на мишка за 24 часа, след като е направен разрез на гръбначния им стълб.

Екипът реши да изчака един ден, защото хората, които получават тежки наранявания на гръбначния стълб от автомобилни катастрофи, изстрели и т.н., също започват с известно закъснение лечението си.

Четири седмици по-късно мишките, получили от терапията, се оказва, че могат да ходят също толкова добре, колкото преди да бъдат наранени. Не може да се каже същото за тези, които са били оставени без лечение.

Мишките са били поставени за по-подробно изследване на клетъчно ниво. Така учените открили огромни подобрения в структурата на гръбначния им стълб.

Откъснатите разширения на неврони, наречени аксони, се регенерирали. А тъканта на белега, която може да действа като физическа бариера за регенерация, била значително намалена.

Освен това, изолиращ слой от аксони, наречен миелин, който е важен за предаването на електрически сигнали, се е подобрил. Образували се кръвоносни съдове, които доставят хранителни вещества на увредените клетки, и оцелели повече моторни неврони.

Учени тестват върху мишки лекарство против парализа
“Танцуващи молекули”

Сред основните открития на екипа е създаването на мутация на молекулите, която засилва тяхното колективно движение и повишава ефикасността им.

Това е така, защото рецепторите в невроните са в постоянно движение, обясни Стъп. Увеличаването на движението на терапевтичните молекули в нановлакната помага да ги свържат по-ефективно с техните движещи се цели.

Изследователите всъщност тестват две версии на лечението – едната с мутация и една без. Те откриват, че мишките, които са получили модифицираната версия, са възвърнали повече свои функции.

Гелът, разработен от учените, е първият по рода си. Той може да постави началото на ново поколение лекарства, известни като “супрамолекулни лекарства”. Терапията е съвкупност от много молекули, а не от една молекула, обяснява още Стъп.

Според екипа, това е безопасно, защото материалите се разграждат биологично в продължение на седмици и стават част от клетките.

Стъп вярва, че така бавно и сигурно с екипа му се движат към откриване на революционно лекарство. Следващата стъпка от изследването ще се провежда директно върху хора с гръбначни проблеми.

Окло 300 000 души в САЩ страдат от сериозни гръбначни травми. Това води до по-кратка продължителност на живота и редица съпътстващи проблеми.

“Ще бъде предизвикателство да убедим Националната хранително-лекарствена администрация, че тази терапия си заслужава”, обяснява Стъп.

Учени тестват върху мишки лекарство против парализа

Източник: Science Alert

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции