<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=109950" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стана ясно ко...

Удължават срока на проверката за гражданството на Кирил Петков

29 Ноември 2021
0 327

До средата на декември е удължен срокът на проверката за гражданството на бившия служебен икономически министър Кирил Петков, съобщава NOVA. Тя започна на 24 август, след като прокуратурата беше сезирана по електронната поща, че той има и българско, и канадско гражданство.

Кирил Петков не е имал само българско гражданство, когато е станал министър, реши КС

Говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев добави, че по случая се очакват документи от КПКОНПИ. А такива от Конституционния съд вече са били получени.

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

На 27 октомври Конституционният съд излезе с решение, с което беше обявен за противоконституционен указът на президента Румен Радев в частта, с която е назначен Петков.

Кирил Петков не е имал само българско гражданство, когато е станал министър, реши КС

Конституционните съдии посочиха в мотивите си, че “се налага категоричен и еднозначен извод, че освобождаването на Кирил Петков от друго гражданство – в случая от гражданство на Канада е настъпило след назначаването му за служебен министър”.

Тогава Кирил Петков коментира, че е предал канадския си паспорт на съответните институции.

“Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата. Аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България”, каза той.

Удължават срока на проверката за гражданството на Кирил Петков

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции