<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133959" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: След матурит...

“Удря всякакво дъно”. Защо текстът за преразказ на матурите възмути много хора

16 Юни 2022
0 2140

Текстът, който се падна за преразказ на Националното външно оценяване по български език и литература за седми клас, добило популярност като матура, получи редица критики и повдигна широки дискусии сред родители, учители и интелектуалци в социалните мрежи. Свободна Европа пише повече по темата.

Става дума за разказа “Талисманът” на Красимир Бачков, преподавател по изобразително изкуство във варненско училище. В него се разказва за момче, моето свири на гайда в ученически оркестър. По време на благотворителни концерти, които оркестърът организира, за да събере пари за лечението на болно момиче, главният герой подарява на момичето талисман (камък обсидиан), уверява го, че това ще му помогне да оздравее и то оздравява.

&#8220;Удря всякакво дъно&#8221;. Защо текстът за преразказ на матурите възмути много хора

МОН е предотвратилo хакерска атака преди първата матура

Критиките са както към литературните качества на текста, така и към личността и възгледите на Бачков.

“Текстът е не точно литературен. Със сигурност не добра литература“, казва пред Свободна Европа Галина Калчева, учителка по български език и литература в 97 СОУ „Братя Миладинови“, София.

“Той е толкова наивен, толкова елементарен, но това не го прави лесно разбираем. Това го прави скучен“.

По нейните думи предишни години „не е имало такива реакции срещу художествената стойност на текста, защото наистина този е изключително набиващ се на очи, той удря всякакво дъно“.

&#8220;Удря всякакво дъно&#8221;. Защо текстът за преразказ на матурите възмути много хора

Матурата по БЕЛ вече ще има по-малко затворени въпроси

Според автора на текста причината за критиките е изцяло в политическите му възгледи. В деня на матурата бяха разпространени цитати от негови публикации във Facebook, в които той призовава за излизане на България от НАТО и “Еврогейската зона” и отричат съществуването на глобалното затопляне и пандемията от коронавирус.

“В крайна сметка някакви особи надничат във фейсбука ми, гледат ми политическите възгледи и автоматично се превръщам в техен враг. И на тази основа започват да ме оплюват като писател, като автор, конкретния разказ и т.н. Това за мен е недопустимо, некоректно, ненормално, ако щете, и не мога да го приема по никакъв начин“, казва Бачков пред Свободна Европа.

„Това е поредната вълна от негативизъм без основание, без причина. Само може да ме отвращава това съвсем човешки”, добавя той.

В какво вярва писателят

Една от основните критики към Бачков е към неговото отношение към науката. „В текста на този човек науката е доста спорна тема. В обществените му публикации също. Това за мен е доста сериозен проблем, защото науката не е въпрос на мнение“, казва Калчева.

В свои публикации във Facebook Бачков отрича съществуването на пандемията, както и на глобалното затопляне. Пред Свободна Европа той потвърди гледната си точка и каза, че “конспирация е самата пандемия”.

&#8220;Удря всякакво дъно&#8221;. Защо текстът за преразказ на матурите възмути много хора

Въвеждат нова матура за зрелостниците, изучаващи професия

„И не е нужно много доказателства, само да погледне човек двете години назад и ако малко поне мисли, ще стигне до същия извод”, казва Бачков. “Аз никога не се подвеждам на манипулации, да не говорим пък за конспирации. Тея конспиративни теории въобще нямат място тук“.

Пандемията отне животите на милиони хора по света. Тя имаше няколко поредни вълни, които доведоха до силни ограничения в много страни по света. Включително и България, където процентът на ваксинирани остана един от най-ниските в Европа. Днес едни от най-тежките мерки се прилагат в Китай.

“Удря всякакво дъно”. Защо текстът за преразказ на матурите възмути много хора

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции