<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=167401" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Къде живеят п...

Украинската икономика вече се съживява

01 Март 2023
0 94

Украинската икономика вече се съживява.

Войната на Русия нанесе тежък удар по украинската икономика, която се сви с една трета – най-резкият спад, след като страната обяви независимост от СССР през 1991. Но сега тя отново започва да се съвзема, пише Дойче веле.

Последиците от руската агресия срещу Украйна, която продължава повече от година, се отразяват и в магазините от веригата “Новус” в Киев. След 24 февруари 2022 година те бързо се изпразниха. Веригите за доставка бяха прекъснати, а паническото запасяване с продукти доведе до недостиг. 

“През февруари и март нашите магазини се превърнаха в нещо повече от място за купуване на храна”. Това казва управителят на “Новус” Олексий Панасенко. “Те бяха място за срещи, острови на стабилност.” Междувременно рафтовете отново са добре заредени.

Европейците вече си дават сметка, че войната в Украйна е война срещу Европа (видео)

Част от икономиката се възстановява с бързи темпове

След като през пролетта украинската съпротива принуди руската армия да се изтегли от столицата, секторът на търговията на дребно и икономиката като цяло започнаха да се възстановяват. Данните на Европейската бизнес асоциация на Украйна, която обединява повече от 1000 чуждестранни и украински компании, потвърждават това. До края на май миналата година 47% от компаниите вече са възобновили напълно дейността си. Други 50% работят, макар и с ограничения.

Но през октомври Русия нападна с ракети енергийната инфраструктура на страната. Това доведе до прекъсване на електричеството и сериозни проблеми за тежката индустрия. Това е една от причините икономиката да се срине с една трета през миналата година – най-резкият спад от обявяването на независимостта от Съветския съюз през 1991 г. През втората година на войната съществува заплаха от пореден спад, въпреки че той ще е в много по-малък мащаб. Икономистите прогнозират спад на БВП с до 5 процента или дори лек ръст, съобщава “Ройтерс”. 

Украинската икономика вече се съживява

Украйна разчита на генератори и на сделката за зърното

Липсата на надеждни енергийни доставки продължава да бъдат основна пречка. Стоманодобивният завод “Арселор Митал” в Кривой Рог е добър пример за това в какво голямо бреме могат да се превърнат прекъсванията на електрозахранването. В момента производството му е едва около 25% от предвоенните нива. По данни на Министерството на икономиката през миналата година в страната са внесени 669 400 генератора, които да подготвят страната за прекъсвания на електричеството. Олексий Панасенко казва, че 52 от 82-та филиала на “Новус” вече разполагат с генератори за ток. 

Още през лятото правителството демонстрира по-голяма увереност за икономиката. Особено след споразумението за износ на зърно, договорено с помощта на ООН. Това спаси селското стопанство, което преди войната осигуряваше около 12% от БВП на Украйна и около 40 процента от износа. В средата на февруари обаче износът на зърно за сезон 2022-2023 г., който продължава от юли до юни, спадна с 29,3% до 29,7 млн. тона.

Огромният ръст на военните разходи, включително и за заплатите на военнослужещите, също е дал тласък на икономиката, казва Виталий Вавришчук от инвестиционната къща ICU. По данни на Съвета за национална сигурност през миналата година Украйна е похарчила около 1,5 трилиона гривни (равняващи се на около 40 млрд. евро) за отбранителния си сектор. Това съответства на около една трета от БВП. Десетки милиарди долари чуждестранна помощ също са предоставени за балансиране на бюджетния дефицит и за модернизиране на въоръжените сили на Украйна.

Ключовият стоманодобивен сектор е сред най-тежко засегнатите

Правителството на президента Володимир Зеленски призова страните-донори спешно да съставят планове за възстановяване на страната още през тази година. Условията за това обаче не са никак добри. Между 40 и 60% от мощностите в енергетиката са извън строя.

Стоманодобивният сектор, който традиционно е важен стълб на украинската икономика, е сред най-тежко засегнатите. Преди войната Украйна беше 14-ят по големина производител на стомана в света. Две водещи предприятия за производство на стомана – “Азовстал” и “ММК Илича” в Мариупол, бяха разрушени и обявиха несъстоятелност. Тези, които са останали, се борят с прекъсванията на електрозахранването. Заводът на “Арселор Митал” в Кривой Рог, разположен на около 400 километра югоизточно от Киев, бе ударен от три руски ракети през декември. Един работник загина. Добивното съоръжение в освободения район е осеяно с мини, а свързаната с него инфраструктура е повредена. Логистиката също представлява огромен проблем за компанията, която преди е изнасяла до 80% от продукцията си. 

Русия блокира черноморските пристанища, необходими са нови маршрути за износ през Полша. Въпреки това “Арселор”, най-големият чуждестранен инвеститор в Украйна, иска да остане в страната. Най-големият работодател в Кривой Рог, родното място на Зеленски, е запазил своите 26 000 служители въпреки спада в производството и планира да инвестира 130 млн. долара през тази година.

Украинската икономика вече се съживява

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции