<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170236" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кулеба: Украй...

Украйна планира да доставя на България собствено производство ядрено гориво

17 Март 2023
0 265

Украйна планира да доставя на България собствено производство ядрено гориво, предаде Mediapool.

Очаква се до три години Украйна да започне собствено производство на ядрено гориво за атомни електроцентрали. Целта е да замени руското гориво, включително и на европейския пазар. Това съобщи министърът на енергетиката Герман Галушченко. Той посети предприятието, в което ще се произвежда ядреното гориво за украинските ядрени енергоблокове, а по-късно и за износ в други държави. Проектът се изпълнява от украинската държавна компания “Енергоатом” в сътрудничество с американската “Westinghouse”.

“За съжаление, много европейски държави продължават да зависят от руските ядрени технологии. В същото време Украйна, след като се отказа от руското ядрено гориво, премина към ядрени енергоблокове с ядрено гориво от американския производител “Westinghouse”. Чехия, Словакия, Финландия и България също изразиха желание да извършат този преход. И в бъдеще Украйна може да стане доставчик на ядрено гориво за тези страни”. Това заяви Галушченко, цитиран от украинската агенция “Укринформ”.

Застрашена ли е ядрената ни енергетика заради отношенията с Русия

По думите на министъра производствената линия на украинската компания ще произвежда горивни касети за ядрени реактори на атомни електроцентрали.

Украйна планира да доставя на България собствено производство ядрено гориво
Снимка: iStock

През 2023 г. се планира да завърши лицензирането и да започне търговско производство на пръти. А през 2024 г. да започне търговско производство на глави за горивни касети, се казва в съобщение на украинското Министерство на енергетиката. Тези компоненти ще се използват за производство на ядрено гориво в завода на “Westinghouse” в Швеция.

Съобщението гласи, че украинската компания “Енергоатом” планира да изгради собствена линия за производство на ядрено гориво до три години.

Всички украински ядрени енергоблокове са проектирани да използват горивни касети, произведени от руската компания ТВЕЛ. В края на 2018 г. “Енергоатом” и ТВЕЛ удължиха договора за доставка на руско гориво до 2025 г.

През март 2022 г. “Енергоатом” заяви, че Украйна напълно ще се откаже от закупуването на руско гориво за своите атомни електроцентрали и възнамерява да го замени с касети на “Westinghouse”. В края на февруари 2023 г. укринската компания обяви, че от следващата година всички блокове на украинските атомни електроцентрали ще работят с американското гориво.

След държавния преврат в Украйна през 2014 г. новите власти обявиха плановете си за постепенно спиране на руското и преминаване към американско гориво.

Украйна планира да доставя на България собствено производство ядрено гориво

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции