<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183699" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Обърнахме се ...

Украйна поиска хуманитарна помощ от НАТО за катастрофата с язовирната стена

08 Юни 2023
0 263

Украйна поиска хуманитарна помощ от НАТО за катастрофата с язовирната стена. Става дума за пробитата стена на Каховската водноелектрическа централа.

Напрежение между Зеленски и Кличко заради заключено бомбоубежище

Украйна поиска хуманитарна помощ от НАТО за катастрофата с язовирната стена

Украинската страна е категорична, че разрушаването на язовира е станало единствено в резултат на действия от страна на Русия. Още през октомври миналата година в обръщение към Европейския съвет Володимир Зеленски алармира, че стената на язовир Каховка е минирана. Тогава той призова за изпращане на международна мисия за наблюдение в едноименната централа.

“Русия съзнателно подготвя мащабна катастрофа в южната част на Украйна. Имаме информация, че руски терористи са минирали язовира и агрегатите на Каховската водноелектрическа централа”, подчерта той.

Риск

80 населени места, включително и Херсон са в риск от бързо и мащабно наводнение. Ако язовирът бъде взривен, има опасност и за Запорожката АЕЦ, която се охлажда именно с вода от “Каховка”. 

Рано сутринта във вторник язовир Каховка и водноелектрическа централа, които се намират на река Днепър в южната област Херсон, бяха разрушени. В резултат на което беше отприщено масово наводнение и спешна евакуация на жителите на десетки селища.

Причината за срутването на язовира все още не е потвърдена. Като Русия и Украйна се обвиняват взаимно за разрушаването му.

Река Днепър служи като фронтова линия между враждуващите армии. Това е след отстъплението на Русия от Херсон и околните райони миналата есен. Язовирът и централата са били под контрола на Русия. Хората на Путин заемат част от земя на юг и югоизток от реката.

Спасителните операции по евакуирането на жители от наводнени домове продължават.

Оценка

Световната банка ще подкрепи Украйна чрез извършване на бърза оценка на щетите и нуждите на страната след унищожаването на язовир “Нова Каховка”. Той е на фронтовата линия между руските и украинските сили, съобщава Ройтерс.

Анна Бьерде е управляващ директор по операциите на Световната банка. Тя посочи, че разрушаването на водното съоръжение има много сериозни последици за предоставянето на основни услуги и за по-широката околна среда.

Новата оценка на щетите ще се основава на предишния анализ на банката за щетите върху инфраструктурата и сградите на Украйна, който изчисли, че възстановяване на икономиката на Украйна след инвазията на Русия ще струва 411 милиарда долара, съобщава News.

Украйна поиска хуманитарна помощ от НАТО за катастрофата с язовирната стена

Източник: сп. “Мениджър”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции