<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=135737" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Германия: Рус...

Украйна спечели войната за борша

01 Юли 2022
0 301

Украйна спечели войната за борша, пише в. Сега.

Украинският борш бе включен в защитения списък на ЮНЕСКО на днешното извънредно заседание на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство.

“Победата във войната за борша е наша!” – написа министърът на културата на Украйна Олександър Ткаченко в профила си в Telegram.

Украйна спечели войната за борша

Той пояснява, че решението на ЮНЕСКО е взето във връзка с обръщение на украинското правителство, изпратено до организацията през месец март 2021 г.

ЮНЕСКО ще разгледа спешно предложение боршът да бъде обявен за украинско културно наследство

Украйна спечели войната за борша
Снимка: iStock

Битката за ястието от цвекло, зеле и картофи започна много преди пълномащабната война, припомня Ткаченко. Руското външно министерство многократно обявяваше борша за “руско традиционно и национално ястие”. През април говорителката на Кремъл Мария Захарова заяви, че в Украйна “кулинарни книги са забранявани, рецептата е пазена в тайна и е забранено ястието да се готви”. “Защо да не може да си поделим борша?” – запита реторично тя.

Ткаченко обаче припомни, че в същото изявление Захарова е нарекла украинския борш “манифестация на екстремизъм и нацизъм”.

“Ние бихме се радвали да споделим борша и рецептите за него с всички цивилизовани страни. И даже с нецивилизованите, за да си имат и те нещо хубаво, вкусно и украинско. Но помнете и бъдете сигурни: ще спечелим тази война – така както спечелихме войната за борша”, завършва той.

Източник: в. Сега

Видео: NOVA

Украйна спечели войната за борша

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции