<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150061" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Обвиниха пол...

Умишлен ли е пожарът в бързия влак София-Варна

07 Ноември 2022
0 158

Умишлен ли е пожарът в бързия влак София-Варна?

Версията за умишлен палеж във влаковата композиция се проверява от разследващите, съобщиха от транспортното министерство, предаде БНТ. Двата вагона на бързия влак София-Варна са изгорели в рамките на 20 минути.

Пожарът се разследва от три комисии – на прокуратурата, НКЖИ и независими експерти. До момента проверяващите не са открили грешки в действията на служителите на БДЖ и НКЖИ.

Огледите на вагоните продължават.

Пожар горя във влака София-Варна (видео)

Умишлен ли е пожарът в бързия влак София-Варна

Според заместник-министъра на транспорта Красимир Папукчийски не е изключено огънят да е тръгнал от тоалетната заради неизгасена цигара. Версията за умишлен палеж също не се изключва.

“От придвижването на влака от гара Каспичан до настъпването на събитието е изключително малко в рамките на три километра, или около три минути, което показва, че не може за толкова кратко време да се генерира такова силно възпламеняване. Не на последно място трябва да отчетем, че по време на движението на влака е бил доста сериозен и вятърът”, уточни Папукчийски.

След инцидента въвеждат противопожарни системи в пътническите вагони.

От транспортното министерство предвиждат оттук нататък всички вагони, които влизат за ремонт и модернизация, да имат противопожарна система. Датчик за пушек ще има и в скритите помещения, включително и в тоалетните. Тази инвестиция ще влезе в рамките на плана за модернизация на старите вагони.

“Разпоредил съм на БДЖ навсякъде, където няма визуален поглед от страна на кондуктора от елементите на вагона да бъдат поставени датчици за информация за генериране на дим”, обясни заместник-министърът.

При сегашния вагонен състав 15 процента имат тази система. При останалите 85 процента в момента се разчита основно на бдителността на кондуктора и машинистите.

Умишлен ли е пожарът в бързия влак София-Варна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции