<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=153409" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Окончателно: ...

Унгарското правителство е злоупотребило с лични данни, за да агитира за Орбан

01 Декември 2022
0 139

Унгарското правителство е злоупотребило с лични данни, за да агитира за Орбан. Това се казва в доклад на международната правозащитна организация Human Rights Watch, публикуван в четвъртък, пише Свободна Европа.

Дясното правителство на Унгария е злоупотребило с лични данни по време на кампанията за националните избори тази година в полза на управляващата партия “Фидес” на премиера Виктор Орбан. През април Орбан спечели четвърти пореден мандат с голяма преднина.

В доклада се казва, че правителството е използвано данните на хора, които кандидатстват за обществени услуги. Целта – разпространяване на посланията на кампанията на ”Фидес”.

Дебора Браун, изследовател на Human Rights Watch, каза, че действията на властта са “предателство на доверието и злоупотреба с власт“.

“Унгарското правителство трябва да спре да използва лични данни за политически кампании и да гарантира равни условия за избори“, добави тя.

Унгарското правителство е злоупотребило с лични данни, за да агитира за Орбан

Как ЕС си отгледа чудовище? Орбан финансира автокрацията си с пари от Брюксел

Правозащитната организация е установила, че личните данни са събрани от хора, които са се регистрирали за ваксина срещу Covid-19, кандидатствали са за данъчни облекчения или са се регистрирали за задължително членство в професионална асоциация.

Human Rights Watch призова Европейския съюз да установи дали използването на лични данни от унгарското правителство за политическа кампания е в съответствие със законите на Общия регламент за защита на данните на ЕС.

Докладът идва ден, след като Европейската комисия предложи милиарди евро от фондовете на ЕС, отпуснати на Унгария, да останат блокирани. Причината – неуспех на правителството на Орбан да приложи надеждни реформи в областта на върховенството на закона и антикорупцията.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Унгарското правителство е злоупотребило с лични данни, за да агитира за Орбан

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции