<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=105783" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Очертава се д...

Уникален експеримент: когато цял един град е ваксиниран

01 Ноември 2021
0 7655

Дойче веле разказва какво би станало, ако всички без изключение са ваксинирани?

Бразилия е може би най-силно поляризираната относно имунизациите срещу Covid-19 страна в света. 

Уникален експеримент: когато цял един град е ваксиниран

От една страна имаме един държавен глава, който твърди, че ваксините можели да предизвикат СПИН, заради което Фейсбук и Ютюб свалиха неговото видео от платформите си.

Г-20 искат 70% от световното население да бъде ваксинирано до средата на 2022-а

От друга страна 94 процента от бразилците държат непременно да се ваксинират, показва актуално проучване на социологическия институт Datafolha. И всичко това се случва на фона на високия брой жертви на пандемията в тази страна дотук – над 600 хиляди бразилци починаха от Covid-19. 

“Сега целият свят нас гледа”

Именно в държавата, чийто президент Жаир Болсонаро твърди, че вирусът не е нищо повече от „лек грип”, започва уникален експеримент на Pfizer: всичките 143 хиляди жители на град Толедо в югозападната част на страната ще бъдат ваксинирани, след което в продължение на една година ще се наблюдава какво се случва, ако всички без изключение са ваксинирани с препарата на BioNTech/Pfizer.

Уникален експеримент: когато цял един град е ваксиниран

Междувременно 99 процента от жителите на града над 12 години са ваксинирани поне по веднъж, а 65 на сто са получили и втората доза. Поставят се и подсилващи, бустерни дози от ваксината.

Според кмета на Толедо Бето Лунити, още от самото начало населението спазва стриктно изискванията за дистанция и носене на маски и като цяло се отнася много положително към проекта. “Сега целият свят нас гледа”, казва той.

Как Толедо се пребори за експеримента

Кметът, който е прекарал Covid-19, разпространил по време на заболяването си диагнозата онлайн – като предупреждение към своите съграждани.

„Ние в Толедо вярваме в науката, а аз като човек, който отговаря за почти 150 000 души, трябва да давам пример с поведението си”, казва Лунити. „В това отношение нашият президент не е добър пример”, убеден е той.

Толедо покрива идеално изискванията за провеждането на въпросния експеримент: той е среден по големина град, в който има здравни служби, болница и университет, които могат да са от полза за изследването.

Уникален експеримент: когато цял един град е ваксиниран

А сред населението няма хора, които да са против ваксините. Толедо успя да се наложи като „столица” на проекта в конкуренция с много други градове – получи най-високата оценка от 100 точки.

Колко трае ваксинационната защита?

Габриела Кушарски, която отговаря за здравеопазването в Толедо, има най-точен поглед върху нещата.

„Благодарение на напредъка при имунизациите през последните два месеца осезаемо спаднаха и заразите, и хоспитализациите, и смъртните случаи. В момента имаме само шестима пациенти, и два смъртни случая седмично”, казва тя.

Кушарски и екипът ѝ ще продължат да работят в същата посока – в момента в пълен ход е имунизационната кампания за децата над 12 години.

За един месец заболяванията във възрастовата група до 19 години са спаднали от 49 на 7, разказва лекарката.

Уникален експеримент: когато цял един град е ваксиниран

И ако в началото на пандемията в Толедо са се използвали и други ваксини, сега имунизациите се правят само с препарата на BioNTech/Pfizer.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции