<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172664" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Наши съседи с...

Условията в българските психиатрични клиники и затвори остават все така ужасни

30 Март 2023
0 119

Условията в българските психиатрични клиники и затвори остават все така ужасни, пише Дневник.

Липсват каквито и да е действия от страна на български власти за изкореняване на умишленото физическо малтретиране на пациентите от страна на служителите в местата за полицейско задържане, психиатричните болници и домовете за социални грижи. Хигиената там е на ужасяващото равнище. Липсват и достатъчно служители заради продължило с десетилетия пренебрежение и липса на подкрепа от властите.

Това са част от изводите на Комитета за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа. Те представиха доклад за условията в полицейските арести, в затворите и в местата за настаняване на психично болни в България. Документът разглежда цялостната дейност на комитета през миналата година. Той е изготвен по наблюдения от 1 януари до 31 декември 2022 година,

Според организацията се запазват повечето установени недостатъци. Незаконните практики продължават да се прилагат, въпреки че не отговарят на международните стандарти и въпреки че международни организации неколкократно са обръщали внимание, че е необходима промяна.

Отново от организацията призовават за спешни действия във всички области. Сред тях са: законодателство, инфраструктура, служители и обучение, както и за разработване на лечения, съобразени със съвременния европейски опит.

Условията в българските психиатрични клиники и затвори остават все така ужасни

Какво се случи в затворите по време на пандемията?

“Целият подход трябва коренно да се промени чрез борба с предубежденията за психичното здраве и с подобрение на отношението към пациентите”, констатират още експертите.

“Прилагането на изолация и обездвижване продължава, макар че е незаконно и не съответства на международните насоки. Болните с психични разстройства в България нямат достъп до съвременни лечения и това вреди на тяхното благосъстояние”, пишат от комитета. В доклада отново се изразява загриженост от липсата на напредък в деинституционализацията на социалните грижи и на психиатричните услуги у нас. Според дадената оценка много хора са неподходящо държани в големи психиатрични институции, без никаква надежда за връщане в обществото.

В своите наблюдения върху местата за полицейско задържане комитетът не отчита напредък в прилагането на основните гаранции срещу малтретиране. Това са правото да се уведоми за задържането, правото на достъп до адвокат и лекар и правото да бъдат съобщени тези права на задържания.

За състоянието на затворите е отправен нов призив към българските власти да предприемат решителни действия за справяне с насилието между лишените от свобода, особено в софийския затвор. Изразено е съжаление за изключително лошите и дори неприемливи материални условия в затвора в София. Те са такива и в помещенията в затворническото общежитие в “Кремиковци”. Комитетът препоръчва общежитието да бъде затворено, а лишените от свобода там да бъдат преместени другаде.

Според комитета българските власти трябва да увеличат здравните екипи в затворите и предлагането на безплатни лекарства. Наложително е и да подобрят предоставяните психиатрични грижи на затворниците. През октомври от Българския хелзинкски комитет оповестиха проучване, според което болницата за затворници в София е в критично състояние и може да се оприличи на морга. Настанените там не може да получат необходимите грижи, а медицинските услуги, доколкото се предлагат такива, са със силно занижено качество.

Условията в българските психиатрични клиники и затвори остават все така ужасни

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции