<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=131798" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Турция умир...

Увеличават се случаите на агресия срещу жени (видео)

01 Юни 2022
0 127

Увеличават се случаите на агресия срещу жени, предава БНТ.

По данни на “Асоциация Анимус” подадените сигнали за домашно насилие за миналата година са около 1500. От началото на тази година обаче само до месец май са получени над 900.

Ръстът е значителен, коментира Надежда Стойчева, директор и психотерапевт в “Асоциация Анимус”.

Ето колко голям процент жени говорят за повече домашно насилие покрай Covid-19

Увеличават се случаите на агресия срещу жени (видео)
Снимки: pexels

Няма данни колко от случаите, за които е сигнализирано, са завършили фатално. Според експертите службите, занимаващи се с домашно насилие, трябва да преминат през специални обучения.

“Трябва бързо да се научат да разпознават и да идентифицират ситуациите, в които има опасност за жертвите. Те са описани, има рискови фактори, по които може да се разпознае дали ще има продължение на насилието, дали ще има опасност за живота ѝ и да се взимат бързи мерки”, каза Надежда Стойчева.

Отварят нов кризисен център в София за пострадали от домашно насилие (видео)

Увеличават се случаите на агресия срещу жени (видео)
Снимки: pexels

За домашно насилие е сигнализирала и убитата преподавателка по танци и IT специалист Алена Щерк. Именно бившият ѝ приятел е основен заподозрян за убийството. Липсват обаче подадени писмени жалби, стана ясно от съобщение на СДВР до медиите.

Защо обаче жена, сигнализирала за тормоз срещу нея, не подава жалби?

“Тя търси помощ в определени спешни ситуации, когато се чувства много застрашена, но тъй като не е имало тежко физическо насилие, тя не е подала жалба”, посочи Надежда Стойчева.

Диана Николова, която е била в капана на домашното насилие, днес е лектор на жени, опитващи се да излязат от него. Смята, че институциите трябва да работят заедно, когато получат сигнал за агресия.

“Защото в много случаи, когато се подава сигнал на едното място и казват: “То не е наша работа, подайте си сигнала на друго място”. Понякога това, което подаваш като сигнал, аз съм подавала директно към прокуратурата, не е достатъчно. Трябва да се опише по специален начин, има адвокати, има юристи, които могат да изготвят тези неща”, каза Диана Николова.

Увеличават се случаите на агресия срещу жени (видео)
Снимки: pexels

Диана смята, че винаги има начин за спасение, но хората трябва да научат нещо важно – тормозът не се изразява само в шамари.

“Не е нужно да те бие, за да бъде насилник. Има емоционално насилие, има финансово насилие, има психологическо, което е скрито”, каза Николова.

Една от горещите телефонни линии, която приема денонощно сигнали за домашно насилие е тази на фондация “Асоциация Анимус” – 0800 1 86 76. А много хора, преживели насилие, като Диана, предлагат емоционална подкрепа.

Източник и видео: БНТ

Увеличават се случаите на агресия срещу жени (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции