<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=198903" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: След месеци о...

Увреждат един от десет пациенти в Европа допълнително в болниците

18 Септември 2023
0 213

Увреждат един от десет пациенти в Европа допълнително в болниците. Тази стряскаща статистика сподели зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски по време на дискусията „Да издигнем гласа на пациентите за пациентска безопасност“. Тя се състоя по повод Световния ден за безопасност на пациента, предаде bTV.

В световен мащаб се случват 134 млн. инцидента при лечение, включително вътреболнични инфекции. Те са довели до 2,6 млн. смъртни случая. Това сочат още глобалните данни.

“Детето ви ще умре заради вас, защото сте малоумна”: Лекар от “Пирогов” към майката на Даная, която загуби детето си, но спаси 4 души

Увреждат един от десет пациенти в Европа допълнително в болниците

Доц. Околийски обясни колко е важно пациентите да бъдат партньори в здравната грижа, да участват в планирането на здравните услуги и вземането на решения за тяхното лечение.

„Това да се чува гласът на пациентите е определящо за това дали здравната система е чувствителна към техните потребности. Добра практиката е въвличането на пациентските организации във вземането на решения за здравната политика. Но това все още не се случва по най-ефективния начин“, каза той.

Още проблеми

Зам.-министърът обърна и внимание на факта, че в България се мълчи за инцидентите в лечебните заведения. Вместо те да се регистрират, да се анализират и да се набележат мерки за подобрение на медицинското обслужване.

Все пак в България предстои да се извърши представително проучване за удовлетвореността на пациента от здравните услуги. То ще се проведе от Националния център по обществено здраве и анализи и ще бъде отчетено след една година – на 17 септември 2024 г.

bTV предава още, че най-честите причини за жалби са ограничения достъп до медицинска помощ, грубото отношение, неправилна диагностика и лечение, нарушени здравноосигурителни права.

А на вас случвало ли ви се е да излезете от лечебно заведение у нас в по-лошо състояние, отколкото сте влезли? Как според вас може да се подобри грижата за пациента? Пишете ни в коментарите!

Увреждат един от десет пациенти в Европа допълнително в болниците

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции