<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=137188" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: КС опроверга ...

В България все още няма достатъчно присъди за корупция по високите етажи, алармира ЕК

13 Юли 2022
0 61

В България все още няма достатъчно присъди за корупция по високите етажи, алармира ЕК.

Това се казва в частта за страната ни в третия годишен доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в държавите членки на ЕС, цитиран от Клуб Z. Той бе огласен от Колегиума на комисарите в сряда в Люксембург.

В България все още няма достатъчно присъди за корупция по високите етажи, алармира ЕК
iStock

Комисията препоръчва на страната ни да гарантира, че закриването на специализираното правосъдие у нас ще доведе до обрат в тази тенденция.

Законодателната реформа у нас премахна специализираните съдилища и осигури преназначаването на магистратите в обикновени съдилища и прокуратури, като се гарантират тяхната независимост и процесуални права, отбелязват от Брюксел.

Спецсъдия: Aко ни закрият, ще работим за организираната престъпност (видео)

Докладът припомня, че българското правителство се ангажира да създаде ефективен механизъм за отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор и неговите заместници. Това би отговорило на опасенията, изразени в предишните доклади за върховенството на закона и на предшестващия ги Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП).

Защо Гешев трябва да бъде отстранен: това е главното основание

Административното правосъдие е в добро състояние откъм ефективност.

Антикорупционната комисия продължава да извършва дейността си, като предвидените реформи имат за цел нейното преструктуриране, за да подобрят нейния капацитет по отношение на разследването случаи на корупция.

Остават обаче предизвикателства в цифровизирането на правосъдието.

Продължава прилагането на Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията, както и на общите разпоредби за държавната администрация, както и на разпоредбите за специфични сектори и на механизма за деклариране и удостоверяване на сметки.

Същевременно обаче не са надлежно регулирани лобирането и защитата на свидетели, макар да има план за справянето с този проблем.

По време на пандемията от Covid-19 са идентифицирани случаи на риск от корупция, специфични за секторите на управлението и контрола на фондове от бюджета, включително на обществените поръчки.

Прозрачност на медиите

Що се отнася до медиите, законодателна рамка, основана върху система от конституционни предпазни клаузи, гарантира свободата на изразяване и редакционната независимост. Продължава да буди безпокойство обаче липсата на ясна регулаторна рамка, гарантираща прозрачността на разпределянето на държавни реклами. Опасенията остават въпреки някои мерки за подобряването на тази прозрачност. Продължават дискусиите за по-ефетивно прилагане на задълженията, свързани със собствеността върху медиите.

Правната рамка гарантира независимостта на обществените медии, но тя, изглежда, е недостатъчна, смятат в ЕК. Обсъжда се преразглеждане на закона, за да бъде засилена независимостта на обществените медии и да бъдат по-подробно определени техните задължения и финансиране.

В графата “препоръки” четем:

• Да гарантира навременни нормални конкурси за издигането на съдии, за да бъде избягнато дългосрочното им командироване за заемане на вакантни постове. Трябва да бъдат взети предвид европейските стандарти за командироването на съдии;

• Да извърши законодателни поправки, насочени към подобреното функциониране на Инспектората към ВСС и избягване на риска от политическо влияние, най-вече чрез замесването на съдебни органи в избирането на членовете му;

• Да предприеме стъпки за адаптиране на съставянето на ВСС, като вземе предвид европейските стандарти за съдебните съвети;

• Да продължи с прилагането на мерки за подобряването на интегритета на специфични сектори от държавната администрация, включително по отношение на полицията и съдебната система;

• Да гарантира, че институционните реформи в антикорупционната комисия и специализираните съдебни власти ще доведат до подобрена ефективност на разследванията и достатъчно преследвания и окончателни присъди за корупция по високите етажи;

• Да подобри прозрачността при разпределянето на държавните реклами, най-вече при тези, договорени чрез посредници като медийните агенции.

С повече подробности от обширния доклад можете да се запознаето тук.

В България все още няма достатъчно присъди за корупция по високите етажи, алармира ЕК

Източник: Клуб Z

Снимки: iStock

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции