<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152264" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Столичният б...

В Европа обсъдиха ЛГБТ родителството заради български случай

23 Ноември 2022
0 310

В Европа обсъдиха ЛГБТ родителството заради български случай.

Става въпрос за отказ на Столична община да издаде акт за раждане на дете, чиито родители са две майки. Едната майка е българка, а втората не е гражданин на ЕС. Съдът на ЕС постанови България да признае документ на детето, издаден в Испания, където е било родено.

Европейският съд реши да се признават децата от еднополови бракове

В Европа обсъдиха ЛГБТ родителството заради български случай
Снимка: iStock

Европейската комисия е готова да предприеме при нужда наказателна процедура, каза еврокомисарят по въпросите на равенството Хелена Дали. Тя обаче обясни, че това не е нито най-бързият, нито единственият възможен отговор, пише Dir.bg.

Очаква се скоро ЕК да предложи правата, защитени от решението на Европейския съд, да се отнасят не само за свободата на пътуване.

Мнозинството от парламентарните групи в ЕП подкрепи решението на Европейския съд. От групите на Европейската народна партия, на Социалистите и демократите, “Обнови Европа”, “Зелените” и “Левите” настояха за прилагане на съдебното решение.

В Европа обсъдиха ЛГБТ родителството заради български случай
Снимка: iStock

От името на Европейските консерватори и реформатори Ангел Джамбазки (ВМРО) обясни, че българската Конституция определя брака като съюз “между мъж и жена”. Той поясни, че в случая, станал повод за дебата, има решение е то е в издаването на акт за раждане на детето с посочено името на само една майка. Джамбазки упрекна колегите си, че се опитват с пропаганда да променят “нашето общество и нашия начин на живот”.

Петър Витанов коментира, че европейската правна система не е готова за случаите, свързани с двойките и семействата ЛГБТ+. По неговите думи законодателството е дискриминационно към тази обществена група.

В Европа обсъдиха ЛГБТ родителството заради български случай

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции