<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93180" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руски военни ...

В Украйна накараха жени-военни да маршруват с високи токчета (снимки)

04 Юли 2021
0 1502

В Украйна накараха жени-военни да маршруват с високи токчета. Така властите се оказаха подложени на сериозна критика. За случилото се разбра след като бяха разпространени снимки от репетиция за предстоящ парад. На тях се вижда как жени се готвят за официалното събитие, маршрувайки с токчета, пише The Guardian.

Предстоящият парад

Украйна се готви да организира военен парад следващия месец, за да отбележи 30 години независимост след разпадането на Съветския съюз. В петък министерството на отбраната публикува снимки на видимо уморени жени войници, които маршируват с черни обувки със средновисок ток.

„Днес за първи път обучението се провежда в обувки на ток“, каза кадет Ивана Медвид, цитирана от информационния сайт на министерството на отбраната ArmiaInform.

“Това е малко по-трудно, отколкото в армейските ботуши, но ние се правим всичко възможно”, добави Медвид в медийни публикации, публикувани в четвъртък.

В Украйна накараха жени-военни да маршруват с токчета
Кадри: Министерство на отбраната на Украйна

Отзвук в Парламента

Няколко украински депутати, близки до бившия президент на Украйна Петро Порошенко, се появиха в парламента с чифтове женски обувки. Те насърчиха министъра на отбраната да носи високи токчета на парада.

„Трудно е да си представим по-идиотска и вредна идея“, каза Инна Совсун, член на партията „Голос“, посочвайки рисковете за здравето.

Тя каза още, че украинските жени-войници – като мъжете – рискуват живота си и „не заслужават да бъдат подигравани“.

Украйна се бори с подкрепяните от Русия сепаратисти в индустриалния изток на страната, в конфликт, който уби повече от 13 000 души от 2014 г. насам.

Олена Кондратюк, заместник-председател на законодателната власт, заяви, че властите трябва публично да се извинят за „унижението“ на жените и да проведат разследване.

Женен мъж и баща слага рокли и обувки на токчета, за да провокира стереотипите (снимки)

В Украйна накараха жени-военни да маршруват с токчета
Украински депутати предлагат токчета на военния министър

Още факти и реакции

Понастоящем над 31 000 жени служат в украинските въоръжени сили, включително над 4000 от тях са офицери.

Фактът, че в Украйна накараха жени-военни да маршруват с токчета предизвика порой от критики в социалните медии. В парламента идеята доведе до обвинения, че жените-военнослужещи са обект на сексизъм.

„Историята на парада на токчета е истински позор“, заяви коментаторът Виталий Портников във Facebook, аргументирайки, че някои украински служители са имали „средновековно“ мислене.

Друг коментатор, Мария Шапранова, обвини министерството на отбраната в „сексизъм и мизогиния“.

„Високите токчета са подигравка с жените, наложени от индустрията за красота“, пише тя.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции