<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101544" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Д-р Аспарух И...

Ваксината на Moderna е разрешена за деца от юли, но личните лекари и РЗИ още не са уведомени

30 Септември 2021
0 274

Ваксината на Moderna е разрешена за деца от юли, но личните лекари и РЗИ още не са уведомени. Това пише Dir.bg.

Защо у нас не ваксинират деца с Moderna, а само с Pfizer, когато в страните от ЕС прилагат първата ваксина още от юли месец, а с вчерашна дата EMA вече оценява данните и за бустер доза от нея за възрастовите групи над 12 години? Отговорът на личните лекари гласи – нямаме разрешение от Министерство на здравеопазването. Оттам пък отричат с довода, че щом е разрешено в ЕС, няма необходимост от изрични заповеди.

Ваксината на Pfizer e безопасна за деца между 5 и 11 години, показват последните проучвания

Ваксината на Moderna е разрешена за деца от юли, но личните лекари и РЗИ още не са уведомени

За проблема подсетиха майки, които предпочитаха да ваксинират децата си с препарата на Moderna. Това им е отказано с аргумента, че тя все още не е разрешена в България за тази възрастова група.

Тя обаче е разрешена – още от 30 юли 2021 г., както отговориха на Dir.bg от Министерство на здравеопазването. Оттогава досега поставените дози от Moderna на деца от 12 до 17 г. са 408. В пъти повече пък са децата у нас, които са ваксинирани с препарата на Pfizer. Kъм 24 септември от него са поставени 17 588 дози. Този препарат беше разрешен за над 12-годишна възраст още от 3 юни, или около два месеца по-рано от Moderna. Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие.

Ваксината на Moderna е разрешена за деца от юли, но личните лекари и РЗИ още не са уведомени

Позицията на лекарите

Само че личните лекари у нас не знаят, че от два месеца вече могат да ваксинират деца и с Moderna, разкри проверката на Dir.bg. Те поставят на непълнолетни пациенти от ваксината на Pfizer с обяснението, че нямат разпореждане от МЗ да прилагат другата ваксина.

“Нямаме указания да прилагаме Moderna на деца”, заяви пред медията д-р Георги Миндов. Toй е председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз. И е категоричен, че трябва да има заповед или документ черно на бяло. Същото декларират и негови колеги.

“Делта“ вариантът засяга все повече децата (видео)

Проверка в няколко произволно избрани регионални здравни инспекции в страната показа, че и там медиците чакат официално “зелена светлина” от МЗ. “Още няма разрешение от МЗ, трябва да има заповед – няма такава”, казаха в отговор на въпроса от РЗИ-Смолян. Там също поставят само Pfizer на децата, но не и Moderna.

“Нямаме указания, не поставяме Moderna на деца”, отговориха и от РЗИ-Ямбол. Идентичният отговор навежда на заключението, че същия ще чуем и от останалите РЗИ по места. В Столичната РЗИ пък обясниха, че майките, които водят децата си, заявявали желание само за другата ваксина.

Попитан дали има официално разрешение за поставяне на Moderna на деца, шефът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев коментира: “Отговорността е на лекаря. Нас ни интересува ваксината да е в срок и ОПЛ да носи хладилна чанта, защото ако е пътна, ще го върнем. На кого ще поставят ваксината, нас това не ни интересува”.

Ваксината на Moderna е разрешена за деца от юли, но личните лекари и РЗИ още не са уведомени

Позицията на властите

От Изпълнителната агенция по лекарствата и от здравното министерство обаче твърдят, че няма нужда от специално разрешение. С мотива, че след като ние сме в ЕС, европейският орган по лекарствата /ЕМА/ е разрешил, съответно и Европейската комисия.

“Ваксините, както и всички други лекарствени продукти, имат кратка характеристика. Същата представлява официален документ, издаден от регулаторния орган, който документ е задължително и достатъчно условие за приложението на съответния лекарствен продукт, респективно на ваксината. В този смисъл не се изисква уведомяване на лекарите, в т.ч. и на ОПЛ. Това означава, че след като кратката характеристика позволява прилагането на ваксината в съответната възрастова група, друго не е необходимо”, отговориха на Dir.bg от Министерство на здравеопазването.

Уж няма нужда от официално разрешение и листовката на ваксината е достатъчна, за да послужи за такова. Обаче пък УМБАЛ “Св. Анна” в столицата вече е получила картбланш и работи, спазвайки разписаните правила. Във ваксинационния кабинет на университетската болница са получили разрешение от здравното министерство преди един месец. И точно от толкова време поставят и на деца  от ваксината на Moderna. Стига да са над 12-годишни и с придружител, обясни пресаташето на лечебното заведение Антон Луков.

Вероятно заради това – спазването на записани черно на бяло правила, и личните лекари настояват за нормативна база, която да им разрешава легитимно да извършват ваксинирането. Според тях е крайно време всички препарати за имунизация срещу Covid-19 да бъдат вписани в имунизационния календар, тоест в Наредба №15, където е регламентирано поставянето на задължителните, препоръчителните или целевите ваксини. Ако бъдат добавени там, като препоръчителни ваксини, това ще означава, че изпълняваме държавната политика, това ще бъде един вид разрешение, коментира д-р Миндов. Иначе излиза, че никой не поема отговорността и ваксините са нелегитимни, добави той.

Проблемът

Липсата на регламентация сега налива вода в мелницата на и без това шумните антиваксъри. Не са един и двама лекарите, които се съмняват, че отказът да се запишат ваксините срещу коронавируса в наредбата за имунизациите, се прави умишлено.

И ако драмата дали с тази, или онази ваксина ще бъде ваксинирано детето, е достатъчно миниатюрна на фона на големите проблеми в здравеопазването, то съвсем изразително илюстрира големия извод – за нежеланието да се поема отговорност от оторизирани институции и за усещането за хаос в кризата.

Ваксината на Moderna е разрешена за деца от юли, но личните лекари и РЗИ още не са уведомени

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции