<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152659" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Евакуират гр...

Почина външният министър на Беларус Владимир Макей

26 Ноември 2022
0 154

Почина външният министър на Беларус Владимир Макей. За това съобщи говорителят на ведомството Анатолий Глаз, цитиран от местната агенция БелТа.

Причината за смъртта на дипломата не бе съобщена официално от властите в Минск.

Според беларуското външно министерство Макей е провел последната си среща на 25 ноември. Той е разговарял с апостолическия нунций архиепископ Анте Йозич. Основни теми са били 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Беларус и Ватикана, както и актуалното положение на Римокатолическата църква в републиката.

Почина външният министър на Беларус Владимир Макей
Снимка: Министерство на външните работи на Беларус

Владимир Владимирович Макей е роден на 5 август 1958 година в Гродненска област. Завършва Минския държавен педагогически институт за чужди езици, работи в Съвета на Европа и като началник на управлението за общоевропейско сътрудничество във външното министерство на Беларус. Между 2000-2008 година е помощник на президента Александър Лукашенко, а през август 2012-та е назначен за министър на външните работи.

Макей беше един от инициаторите за това Беларус да подобри отношенията си със Запада и критикуваше Русия. Той обаче рязко промени позицията си след протестите като заяви, че те са замислени от западни агенти, пише в. Дневник.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко, който запази властта въпреки протестите от 2020 г., изрази своите съболезнования.

“Шокирани сме от съобщенията за смъртта на ръководителя на Министерството на външните работи на Република Беларус Владимир Макей”, написа говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в Telegram.

Присъдиха Нобеловата награда за мир на руски, беларуски и украински правозащитници

Няколко дни преди началото на войната Макей обеща, че от територията на Беларус няма да има нападение срещу Украйна. Няколко дни по-късно руските войски доказаха, че той греши.

След началото на руската инвазия той каза, че Западът е провокирал войната и украинските власти трябва да се съгласят с руските условия за мир.

Външният министър на Беларус Владимир Макей е починал внезапно

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции