<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150546" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Организираха...

Външното ни министерство осъди реакцията на Москва за военната помощ за Киев

10 Ноември 2022
0 146

Външното ни министерство осъди реакцията на Москва за военната помощ за Киев.

Служебният зам.-министър Костадин Коджабашев коментира, че Министерството на външните работи (МВнР) разглежда руската реакция за решението на българския парламент да предостави военна помощ на Украйна като “пропагандна риторика”, пише Свободна Европа.

Преди ден говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че с предоставянето на въоръжение на украинската съпротива България вече носи отговорност за “хилядите цивилни жертви, разрушаването на гражданска инфраструктура и подкопаването на сигурността в Европа”.

Москва коментира решението на България да предостави военна помощ на Украйна (видео)

Външното ни министерство осъди реакцията на Москва за военната помощ за Киев
Снимка: МВнР

“По никакъв начин не мога да приема, и ние като държава, обвиненията на г-жа Захарова, че София носи пълна отговорност за удължаването и ескалацията на конфликта в Украйна. Отговорност за тази война има само и единствено Русия”, отговори ѝ задочно Коджабашев.

Той припомни, че българската позиция за войната остава “подкрепа за Украйна”. А Русия се определя като агресор в този конфликт.

“Не считам, че е проява на добър тон да се коментират решенията на парламента ни от представители на чужда държава, било то и Русия”, продължи служебният зам.-министър на външните работи, подчертавайки, че България е суверенна държава, членка на Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

По повод думите на Захарова, че предоставянето на военна помощ на Украйна “ще доведе до по-нататъшно влошаване на намиращите се и без това в плачевно състояние двустранни отношения”, Коджабашев посочи, че нейното изявление “допълнително ескалира въпросната ситуация”.

“Двустранните отношения действително са в най-ниската си фаза, по-същество всяко сътрудничество де факто е прекратено”, обобщи той.

Външното ни министерство осъди реакцията на Москва за военната помощ за Киев
Снимка: iStock

Парламентът реши да подпомогне украинската съпротива с въоръжение с мнозинство от 175 гласа “за”. Преди ден служебният кабинет пък реши България да се включи и в мисията на ЕС за обучение на украински военни.

Междувременно във вторник Русия наложи санкции на български оръжейни предприятия, сред които ВМЗ, “Арсенал”, “Дунарит”, “Терем” и “Емко”. В забранителния списък на Москва влязоха общо 74 компании от 11 държави. Русия ги счита за “неприятелски” от началото на непредизвиканата си агресия срещу Украйна.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Външното ни министерство осъди реакцията на Москва за военната помощ за Киев

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции