<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=168743" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Приятел на Пу...

Върховният съд не е произнасял доживотните присъди на атентаторите от Сарафово

09 Март 2023
0 177

Върховният съд (ВКС) не е произнасял доживотните присъди на атентаторите от Сарафово. Това става ясно от прессъобщение на ВКС.

Оттам заявяват, че няма образувано наказателно производство, не са провеждани заседания и не е постановявано решение по делото за атентата на летище „Сарафово“.

В съобщението четем:

„Единственото произнасяне на Върховния касационен съд, засягащо делото за терористичния акт на летище „Сарафово“, е разпореждане от 12 юли 2022 г. на председателя на Първо наказателно отделение на ВКС. С него е отказано образуване на касационно производство поради нередовност на постъпилата касационна жалба от адв. Жанет Желязкова – служебен защитник на Хасан Ел Хадж Хасан, срещу решението от 13 април 2022 г. по в.н.о.х.д. № 73/2021 г. на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС). Делото е върнато на АСНС за изпълнение на дадените указания“, се казва съобщението.

Доживотен затвор за помагачите на атентатора от “Сарафово” на три инстанции

По-рано стана известно, че двамата помагачи са получили доживотен затвор без право на замяна. Както самият главен прокурор обяви, че са уважени гражданските искове на наследниците на петима от загиналите граждани на Израел и един български гражданин, включително и множество пострадали лица.

Върховният съд не е произнасял доживотните присъди на атентаторите от Сарафово
11 години след терористичния атентат

Решението на съда, за което писахме, идва близо 11 години след терористичния атентат на паркинга на летището в Бургас. На 18 щли 2012 година взрив отне живота на шестима израелски граждани и българският шофьор Мустафа Кьосов. Повече от 40 души бяха ранени при взрива. А на място загина физическият атентатор ливанецът Мохамед Хюсеини, а другите двама негови сънародници бяха обвинени като помагачи.

Таен свидетел: Атентаторът от Сарафово не е трябвало да загине

Върховният съд не е произнасял доживотните присъди на атентаторите от Сарафово

Две поредни инстанции гледаха делото срещу Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан и произнесоха присъди „доживотен затвор без право на замяна“. Двамата подъсидими обаче не са се явявали пред съд и едва ли ще влязат в затвора, тъй като се укриват от 11 години.

Осъдиха атентаторите от Сарафово на доживотен затвор без право на замяна

При сегашното положение делото се връща на апелативния специализиран съд.

В разпореждането на ВКС се казва:

„Пропуснато е осъществяването на задължителната предварителна дейност по проверка за допустимост и редовност по чл. 351, ал. 5 от НПК, чрез която се установява възможността сезиращият документ да предизвика касационен контрол. Съдията от въззивния съд следва да упражни правомощието си по чл. 351, ал. 5, т. 1 вр. ал. 1 от НПК и да даде 7-дневен срок на адв. Желязкова, в който съдържанието на касационната жалба да бъде приведено в съответствие с изискванията на процесуалния закон, като изрично укаже на служебния защитник, че ако това не бъде сторено, жалбата ще бъде върната. При предоставяне на допълнение в срок, същото следва да бъде надлежно администрирано до останалите страни в производството, след което делото да бъде изпратено обратно на ВКС“

Върховният съд не е произнасял доживотните присъди на атентаторите от Сарафово, обявени от Гешев

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции