<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=167719" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Полицаят, обв...

Въвеждат нискоемисионни зони в София (видео)

02 Март 2023
0 180

Въвеждат нискоемисионни зони в София.

Автомобилите, които не отговарят на определени екологични показатели, няма да могат да влизат в определени случаи в централната градска част. Това заяви заместник-кметът по „Финанси и здравеопазване“ в Столична община Дончо Барбалов.

Става дума за бензинови автомобили, произведени преди 1996 г., както и за дизелови, произведени преди 2002 г., предава bTV.

За по-екологичните автомобили няма да има такива ограничения, обясни Барбалов и допълни, че това ще бъдат първите нискоемисионни зони, въведени в България.

Целта е подобряване качеството на въздуха чрез намаляване на вредните емисии и стимулиране на използването на градския транспорт.

120 хиляди коли няма да имат право да влизат в центъра на София от 1 декември 2023 г.

Въвеждат нискоемисионни зони в София (видео)
Снимка: iStock

„Основните източници на тези емисии са моторните превозни средства и битовото горене. С регулацията от СОС се адресират и двата проблем“, коментира Барбалов.

Вече над 300 града в Европа прилагат подобен вид нискоемисионни зони. В София се предвижда това да бъде в периода, в който столицата има затруднения с чистотата на атмосферния въздух, а именно зимата.

„Тогава отоплението и транспорта заедно генерират фини прахови частици, предизвиквайки дни с тяхното повишаване. Безспорно в Европа има ефект всички си даваме сметка, че като спрем автомобили, които бълват образно казано черни кълба дим след себе си, това ще доведе и до намаляване на замърсяването на въздуха“, заяви зам.-председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС Зафир Зарков.

Нарушителите ще бъдат глобявани автоматично чрез специално създадена система, която разчита номерата на автомобилите и изпраща санкциите.

Въвеждат нискоемисионни зони в София (видео)
Снимка: стопкадър/видео bTV

Директорът на дирекция “Управление и анализ на трафика” Димитър Петров обясни, че камерите снимат непрекъснато. Информацията се записва на сървърите на системата. След това се извършва филтрация на всички засечени автомобили и по този начин се отсяват всъщност само нарушителите.

Ограниченията влизат в сила от 1 декември 2023 година и ще продължат до 28 февруари следващата година за автомобилите с първа група екологична категория.

От декември 2024 до края на февруари 2025 година рестрикциите ще обхванат и следващата втора група замърсяващи превозни средства.

Въвеждат нискоемисионни зони в София (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции