<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147015" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лукашенко за...

Възможно ли е цената на олиото да стане 6,50 лв. за литър? (видео)

08 Октомври 2022
0 454

Наблюдаваме постоянно поскъпване на храната. Магазините не смогват с променянето на етикетите на продуктите, които ползваме всеки ден. Първите няколко месеца на годината цената на олиото скочи рязко, започна да се разпродава, а в интернет не спряха да си правят шеги с новото “злато”. Сега обаче отново има притеснения, че цената на олиото може да поскъпне още повече.

Възможно ли е цената на олиото да стане 6,50 лв. за литър?

Недостигът на олио вече е световен проблем. Ето какво следва

Радостина Жекова е председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Тя заяви, че ожънатият в Добруджа слънчоглед е с 1/3 по-малко от обикновеното. Една от причините е нападение от ливадни пеперуди. Загубата само в това стопанство е цели 200 тона слънчоглед.

Възможно ли е цената на олиото да стане 6,50 лв. за литър? (видео)
NOVA

Вяра Христова съобщи, че са били нападнати около 2000 декара.

Въпреки това хранилищата са пълни. Но тази загуба само допринася към евентуалното поскъпване на олиото, ползващо се във всяко домакинство.

Друг проблем пък има с царевицата. Тя остава неприбрана подари липса на техника, обясни зърнопроизводителят Орлин Панев. Цената на олиото не е достатъчно висока, за да покрие разходите на арендаторите. Затова у нас се внасят огромни количества слънчоглед.

Възможно ли е цената на олиото да стане 6,50 лв. за литър? (видео)
iStock

През това време значително са поскъпнали суровините за производство на сирене, което води до поскъпване и на крайния продукт. Това каза собственикът на ферма Красимир Кирилов.

Откраднаха 100 бутилки олио от къща в Кюстендилско (видео)

„Изкупната цена на млякото от мандрите вече е между 0,90 до 1,20 лв. Но частниците може да продават на колкото искат. Освен това, на всяка крава е нужен 8-10 кг концентриран фураж, за да може животното да даде необходимото количество мляко”, заяви той и увери, че цените на сиренето в неговата ферма няма да скачат повече, тъй като потребителите не могат да си го позволят.

Но това оставя производителите пред дилема – дали да работят ли на загуба или да покачат цените, което също може да доведе до спад в продажбите.

Възможно ли е цената на олиото да стане 6,50 лв. за литър?

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции