<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=126965" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хронология н...

Великден е (видео)

24 Април 2022
0 73

Великден е най-големият празник за християните по света, наричан „празник на всички празници“. Смята се, че Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред т. нар. подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

Великден, Пасха, Рамадан – три религии празнуват едновременно

Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и смъртта му на Кръста. През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на празника.

Великден е (видео)
БулФото

Възкресение Христово или Великден е денят, в който християните празнуват Възкресението на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Исус Христос е изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за живот след смъртта. Широко разпространена традиция в целия християнски свят на Великден е да се боядисват яйца. Според преданието тази традиция идва от това, че след възкресението Христово, Мария Магдалена подарила на император Тиберий червено яйце с поздрава „Христос Воскресе“. Червеният цвят символизира мъченичество – кръвта, която Христос е пролял заради нас, а също така и цветът на победата над злото.

Великден е

Видео: bTV

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции