<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=126233" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Собственикът...

Великден, Пасха, Рамадан – три религии празнуват едновременно

18 Април 2022
0 225

Великден, Пасха, Рамадан – три религии празнуват едновременно, пише Deutsche Welle.

В неделя западните християни празнуваха Великден – Възкресение Христово. За евреите е времето на Пасхата, която напомня за излизането на израилтяните от Египет и за края на тяхното робство. По същото време за мюсюлманите тече Рамаданът, който започна на втори април и ще завърши на втори май.

Съвпадението с Рамадана не се случва толкова често, но еврейската Пасха и Великденът на западните църкви винаги се падат календарно близо един до друг. Нерядко са и на една и съща дата. През тази година Пасха започва на 16 април, а западно-християнската Страстна седмица, започнала на десети април, достига своята кулминация от Велики четвъртък вечерта на 14-и април до сутринта на великденската неделя. 

Великден, Пасха, Рамадан - три религии празнуват едновременно

Като за празник: Великденско зайче раздава юмруци на насилник

Йерусалим празнува

В Йерусалим човек може да усети как и трите религии “очакват с нетърпение тези дни”, споделя пред ДВ германският бенедиктински монах Никодемус Шнабел. “Градът буквално гъмжи от поклонници, сякаш има нужда да наваксаме след коронавируса, да празнуваме отново навън и да се съберем за празниците”, посочва той. Шнабел от години живее в покрайнините на Стария град на Йерусалим.

Християните преминават в молитвено шествие през Стария град в няколко поредни дни. В петък сутринта мюсюлманите отиват на молитва в джамията на Храмовия хълм. В същите дни много евреи се молят при Стената на плача.

Православният Великден

Но и след този интензивен уикенд великденските празненства няма да приключат. В православните църкви смъртта и възкресението на Исус се почитат през следващата седмица.

Причината е, че през 1582-а година източните християни, водени от папа Григорий XIII, правят календарна реформа, с която утвърждават т. нар. Григориански календар.

През 2022-а година българската, гръцката, руската и останалите източноправославни църкви празнуват Великден седмица след западните християни. В Германия украиноговорящите общности се подготвят за сериозно струпване на хора по време на тазгодишния празник. Очаква се да присъстват много хора, избягали от войната, която започна на 24 февруари.

Великден, Пасха, Рамадан – три религии празнуват едновременно

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции