<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116242" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Великобритан...

Великобритания: когато трябва да избираш между отопление и храна

24 Януари 2022
0 12765

Инфлацията във Великобритания се превърща във финансово бреме за милиони домакинства. А през април се очаква ново поскъпване на енергията. Само в Англия над 6 милона домакинства вече не могат да плащат сметките си, съобщават от DW.

Инфлацията във Великобритания възлиза на 5,4 процента и е толкова висока, колкото не е била от 30 години. Увеличението на цените на хранителните продукти, обувките и дрехите, и особено на енергията засяга тежко по-бедните домакинства.

„Унизително е. Би трябвало да можем да осигурим на децата си топъл дом”, казва Ребека от Западен Йоркшир.

Поскъпването на тока и парното за бита след мораториума ще е по-високо от предвиденото (видео)

Според благотворителната фондация “Joseph Rowntree  Foundation”, във Великобритания вече 1,8 милиона деца живеят в домакинства, чиито доходи не стигат за най-необходимото. Това става ясно и от думите на 11-годишния син на Ребека: “Понякога наистина водим битка. Но може да стане още по-тежко, ако вече не можем да си позволяваме дори хляб и мляко”, казва момчето. От майка си знае, че невинаги могат да имат всичко, което искат, а само това, от което наистина се нуждаят. Запитан какво по-точно има предвид, момчето уточнява – покрив над главата и любов. 

Великобритания: когато трябва да избираш между отопление и храна
Енергийните цени могат да скочат драстично

Но униженията ще растат, тъй като от пролетта нататък британците ще разполагат с осезаемо по-малко пари. Причина за това са увеличенията на данъците, но преди всичко драматичният скок в енергийните разходи, в резултат на които инфлацията може да стигне шест или дори седем процента.

Енергийните цени във Великобритания имат таван, поради което досега енергоснабдителните дружества само в ограничени мащаби натовариха клиентите си с високите цени на световния пазар. През април обаче таванът за пореден път ще бъде вдигнат, което би могло да доведе до поскъпване с над 50 процента.

Поскъпването на тока и парното за бита след мораториума ще е по-високо от предвиденото (видео)

Финансовият журналист Мартин Луис, подобно на много други, смята, че са необходими спешни действия. Дискутират се много политически мерки – от отмяна на ДДС върху енергията, до помощи за разходите за отопление. Но е ясно едно: “Имаме нужда от значително увеличение – с милиарди паунда – на помощите за нуждаещите се хора и за тези, които получават ниски заплати. В противен случай ще се стигне дотам, че някои ще трябва да избират дали да се отопляват или да се хранят”, казва Луис.

Великобритания: когато трябва да избираш между отопление и храна
Милиони домакинства са заплашени от финансов срив

Средните енергийни разходи ще се увеличат през април от 1277 на 2000 паунда годишно. Експертите от Resolution Foundation прогнозират, че само в Англия 6,2 милиона домакинства вече не могат да плащат сметките си.

Окончателно: Парламентът замрази цените на тока, парното и водата

Сред тях е и самотната майка Джо Баркам-Марш, която не може да отоплява жилището си. Температурата в него е паднала до около 16 градуса по Целзий, а двамата със сина ѝ прекарват по-голямата част от деня в детската стая – единственото помещение, в което има килим и електрически радиатор. Джо настоява за помощи от правителството: “Трябва да напомним на правителството, че трябва да се погрижи за всекиго от нас. В тези лоши времена много хора станаха по-богати. Но има и много, които станаха много по-бедни. Правителството трябва да се намеси и да се погрижи за нас, вместо да ни забравя”, казва тя.

Рискът от бедност за мнозина британци е реален, както осъзнават дори и доставчиците на енергия. Поради това е решаващо какво ще направи правителството.

Великобритания: когато трябва да избираш между отопление и храна

Източник: DW

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции