<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115588" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Десислава Бо...

Великобритания задължава инфлуенсърите да разкриват дали снимките на телата им са обработени

19 Януари 2022
0 541

Великобритания задължава инфлуенсърите да разкриват дали снимките на телата им са обработени, пише Булевард България.

Когато бившата служителка на Facebook Франсис Хаугън разкри злоупотребите на Марк Зукърбърг през октомври миналата година. От прикритите документи на изпълнителния директор изскочиха няколко смущаващи факта. Един от тях е, че 32% от тийнейджърките казват, че не се чувстват добре в телата си. Instagram ги кара да се чувстват още по-зле, гледайки красивите снимки на други потребители.

Да, социалните мрежи са един голям балон – паралелен на реалния свят. Там всичко е представено много по-хубаво, отколкото всъщност е. За да се пребори с нарастващите случаи на проблеми с психичното здраве сред тийнейджърите, Великобритания прокарва нов закон. Той ще задължи  инфлуенсърите в социалните мрежи да отбелязват дали снимките на телата им са обработени.

Така Обединеното кралство ще последва примера на Норвегия

Там същият закон бе наложен през 2021 г. Ходът на британските власти е факт заради нарасналите опасения през последните години за различни проблемипри младите хора, причинени от социалните мрежи като Instagram и TikTok. 

Норвегия забранява на инфлуенсъри да публикуват обработени снимки без да са го уточнили

Прокараният от норвежките управляващи регламент гласи, че рекламните постове, които включват промени от всякакъв тип – във формата, размера или цвета на кожата – трябва да бъдат маркирани със стандартизиран етикет, който се предоставя от правителството.

Великобритания задължава инфлуенсърите да разкриват дали снимките на телата им са обработени
Законът засяга пряко инфлуенсъри и знаменитости, които популяризират платените си публикации в платформите.

Използването на филтри също трябва да включва потвърждение, че изображението е променено. За нарушителите се предвиждат тежки глоби и евентуално лишаване от свобода.

Обединеното кралство представи новия си законопроект в опит да се бори с телесната дисморфия онлайн, която представлява “синдром на изкривеното огледало“. Тоест състояние, в което човек е свръхангажиран с тялото си или части от него, които възприема като недостатък.

Законопроектът идва след като Националната здравна служба отбеляза 41% увеличение в болничните хоспитализации. Те са свързани с анорексия, булимия и хранителни разстройства сред децата до 17 г. Новият регламент за “Дигитално изменено изображение на тялото“ (Digitally Altered Body Image bill) беше предложен по-рано през януари. Той призовава за по-голяма прозрачност от марките и инфлуенсърите, които ретушират снимките си с Photoshop или FaceTune. Не за първи път в парламента се предлага законопроект от такъв характер.

„Ако на някого се плаща да публикува снимка в социалните мрежи, която е редактирана, и рекламодатели, оператори или издатели печелят пари от въпросната снимка, той трябва да бъде честен и откровен за обработката, като я обозначи”, казва д-р Люк Еванс – специалист по психично здраве – в Камарата на общините на Великобритания.

Все още съществуват опасения как ще се приложи законопроектът, ако влезе в сила. Подобно на норвежкия закон, този във Великобритания ще се съсредоточи върху платените публикации, с уговорката, че други дигитално обработени снимки в социалните платформи не са свързани с реклами и партньорства с марки.

Законът на Норвегия получи огромна подкрепа от много инфлуенсъри и общности в страната. 

Някои дори предложиха да бъде разширен, за да обхване по-голяма част от съдържанието в онлайн пространството.

От години насам много застъпници и законодатели по целия свят критикуват Instagram и Facebook за това, че представят тревожно и депресивно съдържание на по-младата аудитория. Още през 2017 Кралското дружество за обществено здраве на Великобритания представи доклад, който показа, че Instagram е пагубен за психичното здраве на младите хора.

Миналата година бившата служителка на Facebook Франсис Хаугън уличи Марк Зукърбъг в прикриването на лоши практики, като документите от нея показаха, че социалната мрежа знае, че платформите ѝ са използвани за разпространение на зловредно съдържание, насилие и дезинформация, но компанията е опитала да скрие тези доказателства.

Великобритания задължава инфлуенсърите да разкриват дали снимките на телата им са обработени

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции